Filipinler'de M çiçeği vakalarında artış

Dünya genelinde endişe yaratan M virüsünden hayatlarını kaybedenlerin sayısı artıyor. Filipinler'de M çiçeği vakalarında artış gözlendi.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
26 Ağustos 2024 12:51
GÜNCELLEME
26 Ağustos 2024 12:59
Filipinler'de M çiçeği vakalarında artış
O
Onur Çetinkaya Editör

Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği virüsü nedeniyle küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti.

Filipinler'de M çiçeği virüsü vakalarının sayısı artıyor. Filipinler Sağlık Bakanlığı, başkent Manila ve çevresinde yaşayan 30'lu yaşlardaki iki kişide daha virüsün daha hafif bir varyantı olan Klad 2 tespit edildiğini duyurdu. 

Bu gelişmeyle birlikte ülkedeki aktif M çiçeği vakalarının sayısı 3'e yükseldi. Filipinler'deki ilk vaka 19 Ağustos'ta kaydedilmişti.

Dünya Sağlık Örgütü , M çiçeği virüsünün uluslararası yayılma potansiyeline karşı halk sağlığı acil durumu ilan etmiş ve Afrika Birliği de virüsün hızla yayılması nedeniyle kıta genelinde acil durum ilan etmişti.

M çiçeği virüsü genellikle kemirgen hayvanlar veya enfekte bireylerle temas yoluyla bulaşıyor. Virüsün neden olduğu hastalık, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrısı ve ciltte döküntüler gibi belirtilerle kendini gösteriyor. 

Hastalığın özel bir tedavisi bulunmamakla birlikte, antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor ve vakaların çoğu birkaç hafta içinde iyileşiyor. DSÖ, bu hastalığın ismini "maymun çiçeği hastalığı" olarak bilinen terimi 2022'de "mpox" olarak değiştirmişti.

DSÖ'ye göre sadece Afrika'da bu yıl virüsle bağlantılı 537 ölüm yaşandı, toplam vaka sayısıysa 15 bin 600'ü geçti. Geçen yıl boyunca kıtada görülen toplam vaka sayısında artış yaşandı.

Dünya Sağlık Örgütü 2022 yılında da maymun çiçeği için küresel acil durum ilan etmişti. O dönemde Türkiye'de virüsle bağlantılı beş vaka görüldüğü açıklanmıştı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa