NASA'nın aracı, astronotları almadan Dünya'ya dönecek!

Butch Wilmore ve Suni Williams adlı astronotlar uzayda kaldı. Uzay aracının mürettebatsız şekilde Dünya'ya dönmesi kararlaştırıldı.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
26 Ağustos 2024 14:01
GÜNCELLEME
26 Ağustos 2024 16:05
NASA'nın aracı, astronotları almadan Dünya'ya dönecek!
Hakan Öksüz Editör

NASA ve Boeing, Starliner uzay aracını mürettebatsız olarak Dünya'ya geri göndermeye karar verdi. Bu adım, astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams'ın güvenliğini sağlarken, Starliner üzerinde ek test verilerinin toplanmasına da olanak tanıyacak.

Mürettebatsız dönüş ve test verileri

ABD'li uzay ajansı NASA, Boeing'in Starliner uzay aracını astronotlar olmadan Dünya'ya geri döndürme kararını duyurdu. Bu mürettebatsız dönüşün, NASA ve Boeing için güvenlik önceliklerini koruma açısından kritik bir adım olduğu söyleniyor. Bu adım, yaklaşan dönüş uçuşu sırasında Starliner'dan daha fazla test verisi toplanmasını sağlayacak.

NASA, Starliner'ın geri dönüşünün ardından toplanan tüm verileri gözden geçirecek. Aracın NASA'nın sertifika gereksinimlerini karşılaması için hangi ek eylemlerin gerekli olduğu da belirlenmiş olacak.

Crew-9 eve dönüş misyonu ne zaman?

NASA, başlangıçta dört mürettebat üyesiyle planlanan SpaceX Crew-9 görevinin 24 Eylül Salı gününden önce fırlatılmayacağını açıkladı. Bu süreçte, Crew-9 ekibi hakkında daha fazla bilgi paylaşılacağı belirtildi.

NASA ve SpaceX; Crew-9 Dragon'daki koltukların yeniden yapılandırılması, Wilmore ve Williams için ek kargo, kişisel eşyalar ve Dragon'a özel uzay giysileri taşıma gibi çeşitli hazırlıklar yürütüyor. Bu çalışmalar, mürettebatın güvenli ve başarılı bir şekilde geri dönmesini sağlamak amacıyla sürdürülüyor.

Astronotların dönüşü şubat ayına kaldı

NASA), Boeing’in arızalanan Starliner mekiği nedeniyle yaklaşık iki aydır Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mahsur kalan iki astronotunun dönüşünü 2025 Şubat ayına kadar erteledi. NASA, mekiğin arızalı durumuyla astronotları Dünya’ya geri getirmenin çok riskli olduğuna karar verdi.

NASA'dan güvenlik odaklı karar

NASA Yöneticisi Bill Nelson, yaptığı açıklamada, "Bir test uçuşu, doğası gereği ne güvenli ne de rutindir. Bu karar, güvenliğe yönelik bir taahhüttür" dedi. NASA Yönetici Yardımcısı Jim Free ise "Bu kolay bir karar olmadı ama kesinlikle doğru bir karar" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa