ABD'de yapay zekayı kullanan polis gündem oldu

Oklahoma'da yapay zekâdan yararlanarak rapor hazırlayan bir polis memuru, ABD gündeminde yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
26 Ağustos 2024 17:44
GÜNCELLEME
26 Ağustos 2024 18:17
ABD'de yapay zekayı kullanan polis gündem oldu
Hakan Öksüz Editör

ABD'nin Oklahoma eyaletinde görev yapan polis memuru Matt Gilmore, yapay zekadan yararlanarak hazırladığı tutanağın, kendi yazdığı belgelerden daha hızlı ve akıcı olduğunu söyleyerek dikkatleri üzerine çekti. 

Gilmore, K-9 köpeğiyle bir grup şüpheliyi ararken elde ettiği görüntüleri, Amerikan şirketi Axon tarafından geliştirilen yapay zeka tabanlı bir konuşma botuna yükleyerek tutanağın yazılmasını sağladı.

"Benim yazabileceğimden çok daha iyiydi"

Yapay zekanın, kendi hatırlamadığı bazı detayları da belgeye eklediğini belirten Gilmore, "Yapay zekanın oluşturduğu belge, benim yazabileceğimden çok daha iyiydi ve içeriği tamamen doğruydu." dedi. 

Axon şirketinin yöneticisi destek verdi

Axon’un üst düzey yöneticisi Rick Smith, yapay zeka teknolojisini bir "devrim" olarak nitelendirdi. Ürünün polisler arasında büyük ilgi gördüğünü ifade eden Smith, konuşma botunun şirketin "en olumlu tepkiyi alan ürünü" olduğunu belirtti. Smith, bu sayede polislerin saha görevlerine daha fazla zaman ayırabileceğini vurguladı.

Yapay zeka ile hazırlanan belgeler güvenilir mi?

Yapay zeka temelli sistemin, polis memurlarının genellikle 30 ila 45 dakikada yazdığı raporları sadece 8 saniyede tamamlaması, birçok eleştiriyi de beraberinde getirdi. 

Hukuk uzmanı Andrew Ferguson, bu sistemlerin "yanlış bilgi üretme" ve "etnik kökenle ilgili hassasiyetleri göz önünde bulunduramama" ihtimallerine dikkat çekti. Ferguson, yapay zeka ile hazırlanan tutanakların güvenilirliğinin şüpheli olduğunu söyledi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa