Macron'dan Telegram CEO’sunun gözaltına alınmasıyla ilgili açıklama

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Telegram'ın kurucusu ve sahibi Durov’un Fransa’da gözaltına alınmasına dair "Bu hiçbir şekilde siyasi bir karar değildir” dedi

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
26 Ağustos 2024 18:47
GÜNCELLEME
26 Ağustos 2024 19:00
Macron'dan Telegram CEO’sunun gözaltına alınmasıyla ilgili açıklama
AA
Kaynak AA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dünyaca ünlü mesajlaşma uygulaması Telegram'ın CEO'su ve kurucusu Pavel Durov'un geçtiğimiz cumartesi günü Fransa'da gözaltına alınmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Macron, bu gözaltı kararının siyasi olmadığını vurgulayarak, Durov'un gözaltına alınmasının devam eden bir adli soruşturmanın parçası olduğunu belirtti.

"Hukukun üstünlüğü esastır"

Macron, Fransa'nın ifade ve iletişim özgürlüğüne, yenilikçiliğe ve girişimcilik ruhuna bağlı olduğunu ifade etti. Fransa'nın hukukun üstünlüğü ilkesiyle yönetildiğini hatırlatan Macron, "Özgürlükler, hem sosyal medyada hem de gerçek hayatta, vatandaşları korumak ve temel haklarına saygı göstermek için yasal bir çerçeve içinde korunur" dedi.

"Siyasi bir karar değil"

Telegram CEO'su Durov'un gözaltına alınmasının ardından Fransa hakkında yanlış paylaşımlar yapıldığını dile getiren Macron, bu kararın tamamen yargıya bağlı olduğunu ve siyasi bir boyut taşımadığını söyledi. Macron "Telegram CEO’sunun Fransız topraklarında gözaltına alınması, devam eden bir adli soruşturmanın parçası olarak gerçekleşmiştir. Bu hiçbir şekilde siyasi bir karar değildir. Bu konuda karar vermek yargıçlara kalmıştır" ifadelerini kullandı.

Gözaltının ardındaki soruşturma

Durov'un, Telegram platformunda işlenen siber ve mali suçlar konusunda Fransız yetkililerle iş birliği yapmadığı gerekçesiyle soruşturulduğu bildirildi. Paris yakınlarındaki Le Bourget Havaalanı'na Azerbaycan'dan özel bir jetle iniş yaptıktan kısa süre sonra gözaltına alınan Durov'un, Telegram'daki moderatör eksikliği ve polisle yeterli iş birliği yapmaması nedeniyle çok sayıda suçun işlenmesine izin verdiği iddiaları üzerine soruşturma başlatıldığı belirtildi.

"Rusya'nın Mark Zuckerberg'i"

Rusya'nın Mark Zuckerberg'i olarak anılan Pavel Durov, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri çifte vatandaşlığına sahip. Forbes tarafından serveti 15,5 milyar dolar olarak tahmin edilen Durov, geçtiğimiz nisan ayında bazı hükümetlerin kendisine baskı yapmaya çalıştığını, ancak Telegram'ın jeopolitik bir oyuncu değil tarafsız bir platform olarak kalması gerektiğini ifade etmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa