DSÖ'den yeni açıklama: M çiçeği salgını durdurabilir mi?

DSÖ Mpox virüsü için küresel stratejik plana ilişkin yaptığı açıklamada "salgının durdurulabilmesi için 6 aylık süreçte 135 milyon dolara ihtiyaç var" dedi

EK
Esra Koçak Editör
YAYINLAMA
26 Ağustos 2024 21:27
GÜNCELLEME
26 Ağustos 2024 22:14
DSÖ'den yeni açıklama: M çiçeği salgını durdurabilir mi?
EK
Esra Koçak Editör

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), mpox virüsünü kontrol altına almak amacıyla başlatılan küresel stratejik hazırlık ve müdahale planına ilişkin bir açıklama yaptı. Bu plan, DSÖ'nün 14 Ağustos'ta mpox virüsünü "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak ilan etmesinin ardından oluşturuldu ve 23 Ağustos'ta DSÖ üyesi ülkelere bilgi verildi.

Eylül 2024-Şubat 2025 döneminde 135 milyon dolarlık fon ihtiyacı

DSÖ'nün açıklamasına göre, Eylül 2024-Şubat 2025 dönemini kapsayan 6 aylık süreçte, mpox virüsüne karşı mücadelede DSÖ, üye ülkeler, Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC) gibi kurumlar ve araştırmacıların 135 milyon dolarlık bir finansmana ihtiyaç duyacağı öngörülüyor. Bu kapsamda DSÖ, yakında bir fon çağrısı yapacak.

Planın temel unsurları

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un önerileri doğrultusunda şekillendirilen plan, kapsamlı gözetim, önleme, hazırlık ve yanıt stratejilerini içeriyor. Planın temel unsurları arasında test ve aşılara eşit erişimin sağlanması, hayvandan insana bulaşmanın en aza indirilmesi, toplumların salgın önleme ve kontrolüne aktif katılımı gibi hedefler yer alıyor.

Stratejik aşılama çabalarının, bulaşma zincirlerini kesmek amacıyla son vakaların yakın temaslılarına ve sağlık çalışanlarına uygulanacağı belirtiliyor. DSÖ, virüse karşı hazırlıklı olma ve müdahale alanlarında uluslararası, ulusal ve yerel düzeydeki birçok ortakla koordinasyon içinde çalışıyor.

"Mpox Salgınları kontrol altına alınabilir"

Ghebreyesus, özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve komşu ülkelerdeki mpox salgınlarının kontrol altına alınabileceğini ve durdurulabileceğini vurguladı. Salgının kontrol altına alınması için uluslararası kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve üye ülkeler arasında kapsamlı bir eylem planına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Mpox virüsü hakkında

Mpox virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşıyor. Virüs, vücut döküntüleriyle temas, bu döküntülerin bulaştığı eşyaların kullanılması ya da vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılıyor. Belirtiler genellikle virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkıyor ve yüksek ateş, baş ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk gibi semptomlar gözlemleniyor.

Hastalığın özel bir tedavisi olmamakla birlikte, antiviral ilaçlar kullanılıyor. Vakaların büyük çoğunluğu hafif seyrediyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor.

DSÖ, 2022 yılında "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" ismini, ırkçılık ve ayrımcılık endişeleri nedeniyle "mpox" olarak değiştirdi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa