Yumurta fiyatları 1 haftada 35 kuruş yükseldi

Yumurta fiyatlarında son 1 haftada yüzde 15’i bulan yükseliş yaşanırken üretici maliyetleri karşılayamamaktan yakınıyor.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
26 Ağustos 2024 23:07
GÜNCELLEME
26 Ağustos 2024 23:26
Yumurta fiyatları 1 haftada 35 kuruş yükseldi
EK
Ersin Küçükbarak Editör

Son günlerde sofraların vazgeçilmezi olan yumurta, fiyatlarıyla vatandaşları zor durumda bırakmaya başladı. Üretim maliyetlerinin yükselmesi ve arz-talep dengesinin bozulması, yumurta fiyatlarının hızla artmasının başlıca nedenleri arasında gösteriliyor.

 Türkiye’nin önde gelen yumurta üretim bölgelerinden Afyonkarahisar ve Kayseri’de toptan yumurta fiyatları, sadece bir hafta içinde 35 kuruşluk bir artış gösterdi.

Yumurta fiyatlarındaki bu yükseliş, özellikle Afyonkarahisar’ın Başmakçı ilçesi ile Kayseri’deki toptan piyasalarda belirginleşti. Üretim maliyetlerinin baskısı ve arz-talep dengesizliği, fiyatları yukarı çekerken, bazı bölgelerde artışın daha fazla olduğu gözlemlendi.

Afyonkarahisar ve Kayseri’de yumurta fiyatları tavan yaptı

Ekonomik göstergelere göre, geçtiğimiz hafta Afyonkarahisar’da tanesi 2,75 TL olan duble yumurta, 26 Ağustos itibarıyla 3,10 TL’ye yükseldi. Aynı şekilde, kılavuz yumurta fiyatı da 1,55 TL’den 1,90 TL’ye çıktı. Kayseri’de de benzer bir tablo görüldü; burada duble yumurta 2,66 TL’den 3,01 TL’ye, kılavuz yumurta ise 1,70 TL’den 2,05 TL’ye yükseldi.

Üreticiler tavukları kesime göndermek zorunda kaldı

Kaytaş A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Behiç Salt, fiyat artışının arkasındaki temel nedenin arz-talep dengesizliği olduğunu ifade etti. Son iki aydır yumurta fiyatlarının düşüş eğiliminde olduğuna dikkat çeken Salt, üreticilerin maliyetlerini karşılayamaz hale gelmesi nedeniyle tavukların kesime gönderildiğini belirtti. Arz eksikliğinin piyasalarda önemli bir rol oynadığını vurgulayan Salt, piyasanın bu dengesizlikten kurtulmasının en az altı ay süreceğini öngördü.

"Yumurta, sigaradan ucuz"

Salt, şu an bir yumurtanın fiyatının bir dal sigaradan daha düşük olduğunu belirterek, üreticilerin karşılaştığı maliyet baskısına dikkat çekti. Ayrıca ihracat fiyatlarının iç piyasa fiyatlarının altında kaldığını ve özellikle küçük boyutlu yumurtalara dış pazarda talep olduğunu ekledi. Bu artışlar, Türkiye genelinde yumurta üreticileri ve tüketiciler için önümüzdeki dönemde daha fazla maliyet baskısının işareti olarak görülüyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa