Burkina Faso'daki terör saldırısında yüzlerce ölü olduğu iddia edildi

Burkina Faso'da düzenlenen terör saldırısında en az 100 kişinin öldüğü iddia edildi. Bölgede gerilim sürerken işte yaşananlara dair son bilgiler...

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
27 Ağustos 2024 05:57
GÜNCELLEME
27 Ağustos 2024 05:57
Burkina Faso'daki terör saldırısında yüzlerce ölü olduğu iddia edildi
AA
Kaynak AA

Burkina Faso'nun orta kesiminde bir köye, El Kaide terör örgütünün kolu olan JNIM tarafından düzenlenen saldırıda en az 100 kişinin öldüğü iddia edildi.

Soufan Center'dan Sahel uzmanı Wassim Nasr, saldırının videolarını analiz ederek, cumartesi günü El Kaide bağlantılı JNIM üyelerinin başkent Vagadugu'ya 80 kilometre uzaklıktaki Barsalogho'daki bir köyü işgal ettiğini belirtti. Nasr, saldırganların kendilerine direnenlere rastgele ateş açtığını ve videolarda, aralarında sivil ve askerlerin de bulunduğu en az 100 cesedin sayıldığını öne sürdü.

Burkina Faso Güvenlik Bakanı Mahamadou Sana, pazar günü devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, hükümetin saldırıya karadan ve havadan karşılık verdiğini belirtti. Sana, "Topraklarımızda böyle bir barbarlığı kabul etmeyeceğiz." diyerek, hükümetin terör gruplarıyla mücadeleye kararlı olduğunu ve sivillerin güvenliğini sağlamak için çaba gösterdiğini vurguladı. Ayrıca, saldırıda ölenler arasında askerlerin ve sivillerin bulunduğunu, ancak kesin kayıp sayısı hakkında bilgi vermedi.

El Kaide ise saldırının sorumluluğunu üstlenerek, stratejik öneme sahip Barsalogho'da kontrolü ele geçirdiklerini iddia etti.

Bölgedeki El Kaide saldırıları

Burkina Faso, son yıllarda artan terör saldırılarıyla güvenlik açısından ciddi bir krize sürüklenmiş durumda. Özellikle El Kaide'nin Batı Afrika kolu olarak bilinen "Cemaat Nusret el-İslam vel-Müslimin" (JNIM), Burkina Faso'nun kuzey ve orta bölgelerinde etkisini giderek artırıyor. Bu örgüt, bölgedeki istikrarsızlıktan ve devlet otoritesinin zayıflığından yararlanarak yerel halk üzerinde baskı kuruyor ve stratejik öneme sahip alanlarda kontrolü ele geçirmeye çalışıyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa