M Çiçeği Virüsü ülkeleri sarıyor

Acil durum ilan edilen maymun çiçeği virüsü ülkelere yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nden ise virüse ilişkin açıklama geldi.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
27 Ağustos 2024 09:33
GÜNCELLEME
27 Ağustos 2024 10:03
M Çiçeği Virüsü ülkeleri sarıyor
O
Onur Çetinkaya Editör

Koronavirüs salgınını yeni atlatan dünya bu kez de maymun virüsüyle mücadele içerisine girdi. 

Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği virüsü nedeniyle geçtiğimiz günlerde küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti.

Afrika ülkelerinde hızla yayılan maymun çiçeği virüsünde vakalar art arda artıyor.

Yeni bir varyantın neden olduğu belirtilirken vaka ve ölümlerin artmasından endişe ediliyor.

Filipinler'de M çiçeği virüsü vakalarının sayısı artıyor. Filipinler Sağlık Bakanlığı, başkent Manila ve çevresinde yaşayan 30'lu yaşlardaki iki kişide daha virüsün daha hafif bir varyantı olan Klad 2 tespit edildiğini duyurdu.

Araştırmaya göre geçtiğimiz senelerde ise Avrupa'daki 35 ülkede 17 bin 509 maymun çiçeği vakası görüldü.Vakaların yüzde 40'ı 31-40 yaş arasındaki kişilerde, yüzde 24'ü 41-50 yaş, yüzde 23'ü ise 18-30 yaş grubunda tespit edildi. Virüsün görüldüğü kişilerin yüzde 99'unun erkeklerden oluştuğu belirtildi.


Hastalığın özel bir tedavisi bulunmamakla birlikte, antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor ve vakaların çoğu birkaç hafta içinde iyileşiyor. DSÖ, bu hastalığın ismini "maymun çiçeği hastalığı" olarak bilinen terimi 2022'de "mpox" olarak değiştirmişti.

DSÖ'den önemli açıklama

M Çiçeği virüsü salgınıyla ilgili önemli bir açıklama da Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus tarafından yapıldı. Ghebreyesus, M çiçeği virüsü salgınlarının kontrol altına alınabileceğini ve durdurulabileceğini söyledi. DSÖ ülkeler arasında kapsamlı ve koordineli bir eylem planına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Etiketler M Çiçeği
Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa