Aytmatov ailesinin acı günü! Cengiz Aytmatov'un kardeşi vefat etti

Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un kardeşi İlgiz Aytmatov 93 yaşında hayatını kaybetti. Acı haberi ünlü yazarın kızı sosyal medya hesabından duyurdu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
27 Ağustos 2024 09:56
GÜNCELLEME
27 Ağustos 2024 10:06
Aytmatov ailesinin acı günü! Cengiz Aytmatov'un kardeşi vefat etti
AA
Kaynak AA

Kırgız adlı köklü bir Türk boyunun varlığını dünyaya duyuran edebiyatçı, gazeteci, çevirmen, diplomat ve siyasetçi Cengiz Aytmatov'un kardeşi 93 yaşında yaşamını yitirdi.

Cengiz Aytmatov'un kızı Cemile Aytmatova, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün sabah 5.40'ta babamız  İlgiz Aytmatov bu dünyadan ayrıldı." ifadelerine yer verdi.

İlgiz Aytmatov kimdir?

İlgiz Aytmatov, devlet adamı Törekul Aytmatov ve öğretmen Nagima Aytmatov'un çocuğu olarak, 8 Şubat 1931'de Kırgızistan'ın Bişkek (o dönemdeki adıyla Frunze) şehrinde dünyaya geldi.

Moskova Jeoloji Araştırma Enstitüsü Arama Mühendisliği Fakültesi'nden 1954 yılında mezun olan Aytmatov, 1985'te "doktor", 1991'de ise "profesör" unvanını kazandı.

Bilimsel katkıları ve akademik kariyeri

Ömrünü bilime adayan İlgiz Aytmatov, 1990-1993 yılları arasında Kırgızistan Bilimler Akademisi Başkanlığı görevinde bulundu. Akademiye bağlı Jeoloji Enstitüsü'nde önemli çalışmalar yürüten Aytmatov, 7 monografi dahil olmak üzere 218'den fazla bilimsel eser yayımladı ve 15 buluş için patent aldı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa