Trump'tan Türkiye-Suriye yorumu: Askerlerimizi kurtardım!

Donald Trump, kendi başkanlığı döneminde Türkiye-Suriye sınırından çektiği 5 bin ABD askeri hakkında açıklama yaptı.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
27 Ağustos 2024 10:06
GÜNCELLEME
27 Ağustos 2024 10:54
Trump'tan Türkiye-Suriye yorumu: Askerlerimizi kurtardım!
Hakan Öksüz Editör

ABD'de 5 Kasım'da gerçekleşecek başkanlık seçimleri öncesi eyalet dolaşan Donald Trump, Demokrat rakibi Kamala Harris ile Cumhuriyetçilere sert ifadelerle yükleniyor. 

"Şu anki kaosun sebebi, Biden'ın Afganistan kararı"

ABD Başkanı Joe Biden'ın yanlış kararlarından dolayı dünyanın savaşa sürüklendiğini öne süren Trump, "Şu an sürmekte olan kaosun kökenleri, Afganistan'dan utanç verici şekilde çekildiğimiz günlere uzanıyor." ifadelerini kullandı.

"Daha utanç verici başka bir an yok"

"Ülkemizin tarihinde, Afganistan'dan çekilme şeklimiz kadar utanç verici başka bir an yok." diyen Trump, Michigan'a bağlı Detroit şehrinde yapılan bir konferansta konuştu. 

Afganistan'dan apar topar çekilmeleri nedeniyle ABD'ye duyulan güvenin azaldığını vurgulayan Cumhuriyetçilerin başkan adayı Trump, Ukrayna-Rusya savaşı dahil olmak üzere dünya çapındaki pek çok çatışmayı buna bağladı.

"Biz orayı terk ettik, Çin ele geçirdi"

Donald Trump, ABD'nin Afganistan'dan plansız ayrılışının yol açtığı durumu şu sözlerle anlattı:

"Askerlerimizi, Türkiye-Suriye sınırındaki çatışmalardan korudum"

Kendi başkanlığı zamanında pek çok savaşı engellediğinin altını çizen Trump, "ABD askerleri zarar görmesin diye pek çok şey yaptım. Türkiye ile Suriye sınırında yaşanan çatışmalar, askerlerimizi tehdit ediyordu. Oradaki 5 bin askerimizi geri çektim. Generalimizi aradım ve ona şunu söyledim; 'Bir yanda 400 bin, bir yanda 300 bin kişilik iki ordu var. Aralarında bizim 5 bin askerimiz var. İyi şekilde işlev görecek bir sayı değil.' Bu nedenle askerlerimize çekilme emri verdim." dedi.

"Orada 85 milyar dolarlık silah bıraktık"

Afganistan'dan çekilirken değeri 85 milyar doları bulan askeri malzemeleri bölgede bıraktıklarını hatırlatan Trump, şunları söyledi:

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa