ABD'den 'sinagog' inşa etme hedefi olan Ben-Gvir'e sert tepki

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa'da sinagog inşa etme yönündeki açıklamasına ABD'den tepki geldi.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
27 Ağustos 2024 10:10
GÜNCELLEME
27 Ağustos 2024 11:27
ABD'den 'sinagog' inşa etme hedefi olan Ben-Gvir'e sert tepki
Kübra Şenal Editör

İşgalci İsrail'in aşırı sağcı bakanı Itamar Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa'ya sinagog inşa etme açıklaması ABD tarafından "Bu sadece provokasyonları artırır" şeklinde değerlendirildi.

Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden biri, Ben-Gvir'in işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa'da Yahudiler için bir sinagog inşa etme planıyla ilgili şunları kaydetti:

"Bu dönemde, dikkatlerin rehinelerin serbest bırakılması, ateşkesin sağlanması ve bölgesel istikrarın tesisi için devam eden diplomatik çabalara odaklanması gerekiyor. Provokasyonlar ise sadece gerilimi tırmandırır."

Sözcü, ABD'nin Mescid-i Aksa'nın tarihi statükosunun korunmasına olan bağlılığını vurgularken, İsrail'in güvenliğine zarar veren ve bölgede barış ile istikrarın sağlanmasına aykırı olan tek taraflı adımlara karşı çıkmaya devam edeceklerini ifade etti.

Ben-Gvir'in 'Mescid-i Aksa'ya sinagog' açıklaması

İsrail Ordu Radyosu'na konuşan Ben-Gvir, mevcut politikanın Yahudilerin Mescid-i Aksa'da "ibadet etmesine izin verdiğini" savunarak, kendisine "Mescid-i Aksa'ya bir sinagog inşa eder misiniz?" sorusu yöneltildiğinde "Evet" yanıtını vermişti.

Bu açıklamaların ardından, İsrail Başbakanlık Basın Ofisi, Mescid-i Aksa'daki statükonun değişmediğini belirten yazılı bir açıklama yapmıştı. Ancak Ben-Gvir'in açıklamaları, birçok ülke lideri ve uluslararası kuruluş tarafından sert tepkiyle karşılandı.

Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa baskınları

Ben-Gvir, Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarıyla sık sık gündeme geliyor. En son 13 Ağustos'ta Harem-i Şerif'e düzenlediği baskında, buradaki yönetim ve egemenlikle ilgili "büyük gelişmeler" olduğunu iddia etmiş ve Yahudilerin burada ibadet ettiğini söylemişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa