Mars'ta antik göl bulundu: Dünya gölleri solda sıfır!

Kızıl Gezegen Mars'ta keşfedilen bir antik gölün, Dünya'daki bütün göllerden çok daha büyük olduğu kaydedildi.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
27 Ağustos 2024 11:55
GÜNCELLEME
27 Ağustos 2024 12:34
Mars'ta antik göl bulundu: Dünya gölleri solda sıfır!
Hakan Öksüz Editör

Dünya'nın sadece yarısı büyüklüğünde olmasına rağmen Mars, jeolojik özellikleri açısından oldukça etkileyici görünüyor. Gezegenin düşük yerçekimi, bu ilginç jeolojik şartları ortaya çıkarıyor.

Mars, Dünya'dakilere kıyasla çok daha büyük kanyonlar ve volkanlara sahip. Yapılan son araştırma, Mars'ın antik göllerinden birinin, Dünya'da bilinen tüm göllerden daha büyük olduğuna dair yeni kanıtlar bulundu.

Mars Express'ten çarpıcı keşif

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Mars Express yörünge aracıyla elde edilen yeni görüntülerde, Caralis Kaosu olarak adlandırılan bir bölgedeki antik göl yatağını keşfetti. Bu göl yatağının, milyarlarca yıl önce suyla dolu olduğu ve 1 milyon kilometrekareden daha büyük bir alanı kapladığı tahmin ediliyor. 

Dünya'daki en büyük iç su kütlesi olan Hazar Denizi'nin uzunluğunun 1.200 kilometre, genişliğinin 320 kilometre civarında olduğu kaydedildi.

Milyarlarca yıl önce kuruyan antik göl

Mars'ta keşfedilen bu geniş antik gölün, milyarlarca yıl önce kuruduğu ifade edildi. Kurumuş göl yatağında hâlen daha yükseltilmiş tepecikler bulunuyor. 

Bilim insanları, bu tepeciklerin Mars rüzgarlarının etkisiyle tozun savrulması sonucu oluştuğunu belirtiyor. Araştırmacıların aktardığına göre Mars'ın yüzeyindeki suyun kaybolması ve tozun kuruması, günümüzdeki bu tepecikleri meydana getirdi.

Mars hakkında bazı bilgiler

Mars, Güneş Sistemi'nde Dünya'nın komşusu ve dördüncü gezegen olarak biliniyor. "Kızıl Gezegen" olarak adlandırılan Mars, yüzeyinde bulunan demir oksit (pas) nedeniyle kırmızımsı bir renge sahip. 

Güneş Sistemi'ndeki en küçük ikinci gezegen

Dünya'nın yaklaşık yarısı büyüklüğünde olan Mars, kütlesi de Dünya'nın kütlesinin yaklaşık onda biri kadar. Çapı yaklaşık 6.779 kilometre olan Mars'ın, Güneş Sistemi'ndeki en küçük ikinci gezegen olduğu biliniyor.

Yerçekimi, Dünya'ya kıyasla daha az

Mars'taki yerçekimi, Dünya'ya kıyasla çok daha zayıf. Bu durum, Mars'taki bir nesnenin, Dünya'dakine kıyasla yaklaşık üç kat daha hafif olmasına yol açıyor. 

Ortalama sıcaklık -63 derece

Atmosferi büyük ölçüde karbondioksit (CO2) içeren Kızıl Gezegen'in atmosferi bir hayli ince. Bu ince atmosfer, Mars'ı Dünya'dan çok daha soğuk ve kuru bir gezegen yapıyor. Gezegendeki ortalama yüzey sıcaklığının -63°C civarında olduğu belirtiliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa