Yeni keşfedilen Kalaşma dilinde yazılan tabletten dini ritüel çıktı

Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hititlerin başkenti Hattuşa Ören Yeri'nde yürütülen kazıda bulunan tablet yeni bir dilin keşfedilmesini sağladı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
27 Ağustos 2024 14:26
GÜNCELLEME
27 Ağustos 2024 16:50
Yeni keşfedilen Kalaşma dilinde yazılan tabletten dini ritüel çıktı
AA
Kaynak AA

Anadolu medeniyetlerin beşiği.

Anadolu'nun ilk medeniyetlerinden Hititlerin başkenti Hattuşa Ören Yeri'nde bulunan tablet bunu bir kere daha doğruladı.

Alman Arkeoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Andreas Schachner başkanlığında geçen yıl yapılan kazıda bulunan tabletin üzerinde yazılar analiz edildi.

Tablette, Hititçe ile Hint Avrupa Dil Grubu'na ait olduğu değerlendirilen, Kalaşma ülkesine ait ölü dilden metinlerin yer aldığı belirlendi.

Yaklaşık 15 santimetre uzunluğunda, 8 santimetre genişliğindeki ve yeni bir dilin keşfedilmesini sağlayan tablet, Boğazkale Müzesi'nde sergilenmeye başladı.

Hattuşa'daki bir Hitit binasında yüzeyi aşınmamış, üzerinde Hititçe ve sonradan Kalaşma dilinde yazıldığı tespit edilen metin bulunan tablet, müzenin ikinci katında, diğer önemli tabletlerin yer aldığı vitrine konuldu.

 "Anadolu'daki çok dillilik, çok kültürlülük mozaiğinin küçük bir parçasını yakalamış olduk"

Prof. Dr. Andreas Schachner, Boğazkale Müzesinin benzersiz bir çivi yazılı tablet kazandığının altını çizdi.

Schachner, tablet sayesinde 3 bin yıl önce kullanılan ve Anadolu'da henüz bilinmeyen Hint-Avrupa Dil Grubu'na ait bir dil tespit ettiklerini vurguladı.

Kalaşma dilindeki yazı çözüldü

Boğazkale'de bulunan 30 bine yakın çivi yazılı tablet arasında tek tük de olsa anlaşılmayan fragmanlara rastlandığına işaret eden Schachner,  ancak bu tabletteki bir satırda Hititçe olarak yazılan girişin sonunda 'Buradan itibaren Kalaşma dilinde oku' yazdığını ifade etti.

Schachner,  bu ifadeden, dilin Anadolu'nun hangi bölgesine ait olduğunu çözebildiklerini aktardı.

 Bunu ‘çok önemli’ olarak niteleyen Schachner, “Böylece milattan önce 2'nci bin yılda Anadolu'daki çok dillilik, çok kültürlülük mozaiğinin küçük bir parçasını yakalamış olduk." dedi.

Schachner, tabletin üzerindeki Kalaşma diline ait bölümü çözdüklerini belirtti.

Hava Tanrısına çağrı yapılıyor

Alman Arkeoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Andreas Schachner, şunları ifade etti:

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa