Ankara'da ev sahibi, kira bedelini 'altın' yaptı

Ankara Altındağ’da ev sahibi İslam Hukuku Profesörü Ali Duman, kiraya vereceği evi için aylık 7 gram altın istiyor.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
27 Ağustos 2024 15:16
GÜNCELLEME
27 Ağustos 2024 15:31
Ankara'da ev sahibi, kira bedelini 'altın' yaptı
DHA
Kaynak DHA

İlahiyat profesöründen kirada gram altın uygulaması

Malatya İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Profesörü Ali Duman, Ankara'nın Altındağ ilçesi Doğantepe Mahallesi'ndeki evini kiraya verirken farklı bir yöntem izledi. Duman, hazırladığı kira sözleşmesinde, aylık kira bedelini 7 gram altın, yıllık kira bedelini 84 gram altın ve depozito ücretini ise 500 dolar olarak belirledi.

'Kötü niyetli kiracılardan korunmak için'

Prof. Dr. Ali Duman, yaptığı yazılı açıklamada, kötü niyetli kiracılardan korunmak amacıyla bu yöntemi geliştirdiğini ifade etti. Duman, kira bedelinin yıl içinde değer kaybetmemesi için altına endeksli bir sistem oluşturduğunu belirterek, "Evi kiraya verdiğinizde başlangıçta belirlediğiniz kira miktarı, yıl sonunda değer kaybediyor. Kiranın maaş artışlarına paralel olarak ayarlanması gerekiyor. Ancak sürekli kiracının maaşını takip etmek de etik değil. Bu nedenle en makul çözümü gram altın üzerinden kira belirlemekte buldum" dedi.

Kirayı altına endeksledi

Duman, kira bedelini 19 bin liraya denk gelen 7 gram altın üzerinden sabitlediğini belirtti. Her ayın 15’inde gram altın fiyatı üzerinden kira bedelinin hesaplanacağını söyledi. Duman, "Aylık enflasyondan korunmak için böyle bir yöntem geliştirdim. Kirayı sabit tutarak yıllık artışları altın üzerinden yapmanın daha adil olacağını düşünüyorum" diye ekledi.

‘Yasalar ev sahiplerinin aleyhine’

Kira yasalarının tamamen ev sahiplerinin aleyhine işlediğini savunan Duman, bu nedenle evini kiraya vermeyi düşünmediğini belirtti. Ev sahiplerinin kiracılar yüzünden mağdur olduklarını ifade eden Duman, "Kiracılar, yasaların boşluklarını kullanarak ev sahiplerini zor durumda bırakabiliyor. Bu yüzden kiracımı ve kendimi mağdur etmeyecek bir yol bulmak istedim" dedi.

Emlakçılar Odası Başkanı’ndan eleştiri

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, bu uygulamaya eleştirilerde bulundu. Akçam, "Altındağ'da bir konutun camında kira bedelinin altın üzerinden belirlendiğini gördüm. Ev sahibiyle görüştüğümde 7 gram altın karşılığında kira istediğini öğrendim. Bu tür yöntemler, kirayı yukarıya çekme amacını taşıyor" şeklinde konuştu.

Kiracı seçiminde hassasiyet

Ev sahibinin esnaf ya da ticaretle uğraşan kişileri kiracı olarak istemediğini belirten Akçam, kiraların zaten yüksek olduğu bir dönemde böyle farklı taleplerin kendilerini üzdüğünü ifade etti. Akçam, "Ev sahiplerinden gelen bu tür taleplerle sık sık karşılaşıyoruz. Ancak tüm ev sahiplerini bu şekilde değerlendiremeyiz" dedi.

Art niyetli uygulamalar

Hakan Akçam, bazı ev sahiplerinin kira artışlarını ve kira bedellerini yükseltmek için farklı formüller geliştirdiğine dikkat çekti. Akçam, bu tür uygulamaların kiracıları zor durumda bıraktığını belirterek, "Yıllık artışı veya kira bedelini yükseltmek için çeşitli yöntemler uygulanıyor. Ancak bu, tüm ev sahiplerine genellenemez" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa