CHP, Kars hakimi hakkında HSK’ye suç duyurusunda bulundu

CHP, "topuk kanı" uygulamasına aykırı karar veren Kars hakimi hakkında HSK'ye suç duyurusunda bulundu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
27 Ağustos 2024 15:40
GÜNCELLEME
27 Ağustos 2024 15:47
CHP, Kars hakimi hakkında HSK’ye suç duyurusunda bulundu
AA
Kaynak AA

CHP’den hakim hakkında suç duyurusu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, "Yenidoğan Tarama Programı" kapsamında topuk kanı alınmasına karşı çıkan karar nedeniyle Kars aile mahkemesi hakimi hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) suç duyurusunda bulundu.

HSK önünde açıklama yaptı

Suç duyurusu dilekçesini HSK'ya verdikten sonra basın açıklaması yapan Şahbaz, yeni doğan bebeklerin topuğundan alınan kan ile bazı hastalıkların erken teşhis edilebildiğini vurguladı. Bu sayede çocukların erken tedaviye başlanarak sağlıklı bir yaşam sürdürebilmelerinin sağlandığını ifade etti.

'Erken tanı hayat kurtarır'

Erken tanının, ölümcül olabilecek ve kalıcı hasarlara yol açacak hastalıkları önlediğine dikkat çeken Şahbaz, Sağlık Bakanlığı’nın bu uygulamasının hayati önem taşıdığını belirtti. Şahbaz, “Kars aile mahkemesi hakimi, alternatif tıp uzmanlarının iddialarını dikkate alarak bilime aykırı, hukuksuz bir karar verdi. Bu karar Anayasa Mahkemesi’nin bugüne kadar verdiği kararlara da aykırıdır ve çocuğun yüksek menfaatlerini gözetmemektedir” dedi.

Çocuk sağlığı için tehdit

Bu tür kararların çocukların sağlığını ciddi şekilde tehlikeye attığını ifade eden Şahbaz, Kars aile mahkemesi hakimi hakkında bu nedenle suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Şahbaz, “Bilimsel veriler ve uzun çalışmalar sonucu ortaya çıkan sonuçlar, tıbbi uygulamaların temelini oluşturur. Alternatif tıp diye bir şey yoktur, sadece tıp vardır. Topuk kanı taraması çok önemlidir” diye konuştu.

Kars hakiminin topuk kanı ile ilgili verdiği karar ne?

Geçtiğimiz hafta Kars’ta bir mahkeme, bebeklerinden topuk kanı alınmasını istemeyen aile lehine karar verdi. Hakim, kararın gerekçesinde alternatif tıp görüşlerine atıfta bulunmuş, bu durum tıp camiasında eleştirilere yol açmıştı. Uzmanlar, topuk kanı testinin tedavi edilebilir kalıtsal hastalıkların erken teşhisinde kritik bir rol oynadığını belirterek, hakimin kararının yanlış olduğunu ifade etmişlerdi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa