Poyraz kuşu, 5 günde Iğdır'dan Kızıldeniz'e uçtu

Iğdır'daki Aras Nehri'nde uydu vericisiyle izlemeye alınan poyraz kuşu, yalnızca 5 gün içinde 7 bin 634 kilometre uçarak Kızıldeniz'e ulaştı.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
27 Ağustos 2024 16:50
GÜNCELLEME
27 Ağustos 2024 17:10
Poyraz kuşu, 5 günde Iğdır'dan Kızıldeniz'e uçtu
Hakan Öksüz Editör

KuzeyDoğa Derneği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün izniyle Iğdır'ın Tuzluca ilçesine bağlı Yukarı Çıyrıklı köyünde kuş araştırma çalışmalarına devam ediyor. Çalışmalar kapsamında, Aras Nehri üzerinde kurulan Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde bilim insanları, bölgede yaşayan kuşları halkalayıp uydu vericileriyle izliyor.

Poyraz kuşunun göç yolculuğu

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından oluşturulan kırmızı listede "tehdide açık" kategorisinde yer alan poyraz kuşu (Haematopus ostralegus), Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi tarafından takip edilen önemli türlerden biri. Tarım ve Orman Bakanlığının koruma altına aldığı ve Aras Nehri'nde üreyen bu kuş, 20 Mayıs'ta takılan uydu vericisi ile izlenmeye başlandı.

19 Temmuz'da Iğdır'dan yola çıkan poyraz kuşu, Van Gölü kıyısından geçerek Şırnak’ın Cizre ilçesinden bir günde Suriye'ye ulaştı. Daha sonra Irak'a geçen kuş, önce Therthar Gölü'nde, ardından Habbaniyah Gölü'nde mola verdi. Burada besin depoladıktan sonra, 22 Temmuz'da saat 19.45'te yeniden havalanarak güneye doğru göçünü sürdürdü.

53 saatte Kızıldeniz'e ulaştı

Yaklaşık 1.697 kilometre kat ederek Suudi Arabistan üzerinden geçen poyraz kuşu, 53 saat süren 2 gün 5 saatlik bir uçuşun ardından 23 Temmuz gecesi Kızıldeniz kıyısındaki Suudi Arabistan'a bağlı Abha şehrinin El-Kahme bölgesine indi. 

Yolculuğu sırasında en yüksek 2.852 metreye kadar çıkan ve en hızlı uçuşunu saatte 74,3 kilometre hızla gerçekleştiren kuş, 5 gün içinde toplam 7 bin 634 kilometre mesafe kat etti.

Çalışma neden önemli?

Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi İstasyon Sorumlusu Deniz Eryılmaz şunları söyledi: 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa