Merkez Bankası'ndan enflasyon tahmini

Merkez Bankası, ağustos ayı için enflasyon tahminini paylaştı. İşte Para Politikası Kurulu toplantı özetinden detaylar...

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
27 Ağustos 2024 17:11
GÜNCELLEME
27 Ağustos 2024 17:27
Merkez Bankası'ndan enflasyon tahmini
Hakan Öksüz Editör

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçen haftaki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özetini yayınladı. Yayınlanan özetlerde, ağustos ayında aylık enflasyonun, özellikle gıda fiyatlarındaki düşük seyrin etkisiyle, bir önceki aya göre yavaşlayacağı belirtildi.

Sıkı para politikası ve enflasyonla mücadele

TCMB, yüksek enflasyonu hedef seviyelere indirmek amacıyla sıkı bir para politikası uygulamaya devam ediyor. Geçen haftaki PPK kararında, enflasyon üzerindeki risklere karşı ihtiyatlı duruşun sürdürüleceği vurgulanmıştı. 

Kurul, hizmet enflasyonunda beklenen gerilemenin uzun bir sürece yayılacağını belirtirken, iç talep kaynaklı enflasyonist baskıların azaldığı ve fiyatlama davranışlarının yakından izlendiği ifade edilmişti.

Ağustos ayı enflasyon beklentileri

Bugün yayımlanan PPK toplantı özetlerinde, ağustos ayına dair öncü verilerin, aylık enflasyonun bir önceki aya göre düşeceğine işaret ettiği kaydedildi. Özellikle gıda fiyatlarındaki düşük seyrin, aylık enflasyonu aşağı çektiği belirtildi.

Enerji fiyatlarının doğalgaz zammı nedeniyle yüksek kalmaya devam edeceği vurgulandı. "Hizmet grubunda fiyat artışları gücünü koruyor. Kira, yönetilen ve yönlendirilen ulaştırma hizmetleri ile eğitim sektörü öne çıkan kalemler olarak dikkat çekiyor." ifadesi özetlerde yer aldı.

Ekonomik büyümede yavaşlama tahmini

İkinci çeyrekte ekonomik büyümenin, ilk çeyreğe göre gerileyeceği ifade edildi. Bu düşüşün, Kurban Bayramı tatilinin köprü bir tatil ile uzatılmasına bağlandığı belirtildi. 

Uzun tatil etkileri göz ardı edildiğinde, büyümedeki yavaşlamanın daha hafif olacağı ve iktisadi faaliyetin ana eğiliminin daha ılımlı bir seyir izlediği değerlendirmesi yapıldı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa