Fransa'nın Telegram'ın kurucusunu neyle suçladığı belli oldu

Fransa'nın Telegram'ın kurucusu Pavel Durov'u ne ile suçladığı belli oldu. Fransız makamları, Pavel Durov'u "otoritelere bilgi vermemekle" suçluyor.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
27 Ağustos 2024 17:38
GÜNCELLEME
27 Ağustos 2024 18:05
Fransa'nın Telegram'ın kurucusunu neyle suçladığı belli oldu
AA
Kaynak AA

Instagram, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok İslam ülkesi yöneticilerinin Hamas lideri İsmail Heniyye’nin şehadeti sonrası yaptıkları “başsağlığı” paylaşımlarına engel olmuş, Türkiye Instagram’a kısıtlama getirmişti. Instagram ve Facebook’un üst şirketi Meta’nın sahibi Mark Zuckerberg, ABD istihbaratından ve ABD Başkanı Joe Biden’dan baskı gördüklerini ve sansür uygulamak zorunda kaldıklarını itiraf etmişti. WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ı da tecavüz davalarıyla bitiren güçler, insani amaçla Gazze’ye uydu hizmeti sağlama sözünü veren Elon Musk’ı da tehdit etmiş, uydu hizmetleri verilemediği gibi, X’te de Gazze sansüre uğramıştı.

Türkiye’de bir grup, Türk hükümetinin Instagram’a getirdiği kısıtlamaya “özgürlük” bahanesiyle ağlarken, Yahudi lobisinin emrindeki ABD ve Batı, İsrail’in susturamadığı tek çoklu platform olan Telegram’ı bitirmek için düğmeye basmış ve Pavel Durov’u Fransa’ya gelişinde havalimanında gözaltına almıştı. Tamamının uydurma olduğu değerlendirilen 12 ayrı suç ile suçlanan Durov’a yöneltilecek suçlamalara da kılıf bulundu.

Durov’a yöneltilen suçlamalar arasında bilgi vermeyi reddetme var

Fransa'da gözaltına alınan Telegram'ın kurucusu ve CEO'su Pavel Durov'a yöneltilen suçlamalar arasında otoritelere bilgi vermeyi reddetme de yer alıyor. İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, Paris Cumhuriyet Savcısı Laure Beccuau, Durov’un yasa dışı işlemler, çocuk cinsel istismarı ve dolandırıcılık gibi suçlarla itham edildiğini belirtti.

Ön soruşturma ve gözaltı süreci

Savcı Beccuau, Durov’un Organize Suçlarla Mücadele birimlerinin yaptığı ön soruşturmanın ardından, 8 Temmuz’da başlatılan bir soruşturma kapsamında gözaltına alındığını ifade etti. Durov'un, polisin yürüttüğü sorgulamada 12 ayrı suçla ilgili incelemeye tabi tutulduğu öğrenildi.

Macron’dan gözaltı açıklaması

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Durov’un Telegram’la ilgili adli soruşturmanın bir parçası olarak gözaltına alındığını ve bu durumun “siyasi bir karar” olmadığını savundu. Macron, olayın adli bir süreç olduğunu vurguladı.

Gözaltına alınma sebebi ve tepkiler

Rus ve Fransız basınında çıkan haberlere göre, Durov, Telegram'da yasa dışı içeriklere erişim sağlandığı gerekçesiyle 24 Ağustos'ta gözaltına alınmıştı. Paris’teki bir havalimanında gözaltına alınan Durov’un bu durumu birçok tartışmaya yol açmıştı.

Telegram’dan suçlamalara yanıt

Telegram, Durov'a yönelik suçlamaların asılsız olduğunu belirterek, şirketin Avrupa Birliği (AB) yasalarına uygun hareket ettiğini açıkladı. Şirket, suçlamaları “saçmalık” olarak nitelendirerek Durov’u savundu.

Rusya’dan ve Elon Musk’tan destek

Durov’un gözaltına alınmasına Rusya’dan da tepki geldi. Rus yetkililer, Durov’un serbest bırakılması yönünde çağrılar yaparken, X sosyal medya platformunun sahibi Elon Musk da, Durov’un serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

Gözaltı süresinin uzatılması

Fransız yargı makamları, Durov'un gözaltı süresini uzatma kararı aldı. Fransa’da gözaltı süresi maksimum 96 saatle sınırlı tutulurken, bu süre sonunda Durov’un serbest bırakılmasına veya tutuklanmasına karar verilebilecek.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa