İsrail heyeti, esir takası müzakereleri için yarın Doha'ya gidecek

İsrail heyetinin, Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takası müzakereleri için yarın Katar'ın başkenti Doha'ya gideceği duyuruldu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
28 Ağustos 2024 00:11
GÜNCELLEME
28 Ağustos 2024 00:11
İsrail heyeti, esir takası müzakereleri için yarın Doha'ya gidecek
AA
Kaynak AA


İsrail ordusu, dış istihbarat teşkilatı Mossad ve iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet'ten (Şabak) oluşan bir İsrail heyeti, Tel Aviv ile Hamas arasında esir takası ve Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması amacıyla Kahire'de gerçekleştirilen müzakerelerin ardından Tel Aviv'de istişarelerde bulundu. Yedioth Ahronoth gazetesine göre, bu uzman heyet, müzakerelerde elde edilen sonuçları değerlendirdikten sonra yarın Doha'ya giderek görüşmelerini sürdürecek.

Boşlukların giderilmesi ve arabulucularla görüşmeler

Haberde, heyetin anlaşmanın genel hatlarına ilişkin bazı açık konularda bulunan boşlukları gidermek amacıyla arabulucularla temaslarını sürdüreceği belirtildi. İsrail ve Hamas arasında ateşkes anlaşması ve esir takası konularında yürütülen müzakerelerde, Mısır, Katar ve ABD'li temsilciler de aktif rol oynuyor.

Kahire'deki müzakerelerin ardından

Kahire'de 25 Ağustos Pazar günü ABD, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda yapılan dolaylı müzakereler, Gazze Şeridi'nde bir ateşkes ve esir takası anlaşması üzerine yoğunlaştı. İsrail devlet televizyonu KAN'a göre, bu müzakerelere katılan İsrail heyeti, pazar günü ülkeye döndü. İsrailli yetkililer, Kahire'deki görüşmelerle ilgili olarak, ateşkes konusunda ilerleme kaydedilme şansının düşük olduğunu ifade etti. Philadelphi Koridoru'nda bir anlaşmaya varılması konusunda heyetin aldığı yetkinin yetersiz kaldığı belirtildi.

Öte yandan, Hamas'tan üst düzey bir yetkili, ABD Başkanı Joe Biden'ın 2 Temmuz'da açıkladığı ateşkes teklifine bağlı olduklarını, ancak Kahire'de sunulan yeni teklifi "İsrail işgalini kalıcı hale getireceği" gerekçesiyle reddettiklerini açıkladı.

Netanyahu'ya eleştiriler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hem İsrail'de hem de uluslararası arenada, Hamas ile esir takası anlaşması yapmamakla suçlanıyor. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında, 10 aydan uzun süredir çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 40 bini aşkın sivil hayatını kaybetti. İnsanlık felaketi her geçen gün daha da derinleşiyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa