M Çiçeği sonrası at virüsü tehlikesi

ABD'desivrisinekler tarafından bulaşan Doğu At Ensefaliti virüsü nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
28 Ağustos 2024 09:36
GÜNCELLEME
28 Ağustos 2024 10:28
M Çiçeği sonrası at virüsü tehlikesi
O
Onur Çetinkaya Editör

Son zamanlarda sivrisinek kaynaklı ölümlerde yaşanan artış, özellikle Doğu At Ensefaliti virüsünün yayılmasıyla dikkat çekiyor.

ABD'nin New Hampshire eyaletinde, EEE virüsü nedeniyle bir kişinin hayatını kaybetmesi, bölgedeki endişeleri artırmış durumda. Ölüm vakası, 2014'ten bu yana New Hampshire'da kaydedilen ilk insan enfeksiyonu olarak öne çıkıyor.

15-50 yaş aralığına dikkat

Nadir görülen  ve ciddi olan hastalık sivrisinekler tarafından taşınıyor. Enfekte olan kişilerin yaklaşık yüzde 30'u hayatını kaybederken  hayatta kalanlar ise genellikle kalıcı nörolojik hasarlarla mücadele ediyor. Özellikle 15 yaş altı ve 50 yaş üstü bireyler bu virüse karşı daha yüksek risk taşıyor.

Bu tür enfeksiyonların artışı, iklim değişikliği ile ilişkilendirilmekte ve sivrisinek popülasyonunun yayılımını ve virüslerin taşınmasını kolaylaştırdığı düşünülmek. Massachusetts eyaletinde de benzer bir vaka rapor edilmiş ve bu durum bölgedeki halkın endişelerini arttırdı.

Sağlık yetkilileri, sivrisinek ısırıklarından korunmak için böcek kovucu kullanılması, koruyucu giysiler giyilmesi ve durgun su kaynaklarının yok edilmesi gibi önlemler alınmasını tavsiye ediyor. Şu anda EEE virüsüne karşı etkili bir aşı veya tedavi bulunmadığından, bu önlemler hastalıktan korunmada kritik öneme sahiptir.

Doğu At Ensefaliti Nedir?

Doğu at ensefaliti virüsü, enfekte sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaşan nadir fakat ölümcül bir hastalık olarak biliniyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne (CDC) göre, bu hastalığa yakalanan kişilerin yaklaşık yüzde 30'u hayatını kaybediyor. Hastalığı atlatanlar ise ciddi nörolojik sorunlarla karşılaşabiliyor.

Hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, baş ağrısı, kusma, ishal ve uyku sersemliği yer alıyor. Ne yazık ki, doğu at ensefaliti için henüz etkili bir tedavi bulunmuyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa