ABD’de sivrisinek ısırığı öldürdü!

ABD’de sivrisinek ısırığı sonrası Doğu At Ensefaliti (EEEV) virüsü çıkan hastanın yaşamını yitirdiği duyuruldu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
28 Ağustos 2024 09:57
GÜNCELLEME
28 Ağustos 2024 16:20
ABD’de sivrisinek ısırığı öldürdü!
AA
Kaynak AA

New Hampshire’da nadir görülen virüs can aldı

ABD'nin New Hampshire eyaletinde, nadir görülen ve sivrisinek ısırığı ile bulaşan Doğu At Ensefaliti Virüsü (EEEV) nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti. Yetkililer, bu virüsün bulaşmasının ardından ortaya çıkan ilk ölüm vakasını doğruladı.

Sağlık yetkilileri virüsün yayılımını açıkladı

New Hampshire eyalet sağlık yetkilileri, yaptıkları açıklamada, Hampstead bölgesinden bir yetişkinin EEEV virüsü nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Virüsün, sivrisinek ısırığı ile bulaştığı tespit edilen kişi, şiddetli merkezi sinir sistemi hastalığı nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. Sağlık yetkilileri, hastanın yaşamını yitirmesinin ardından ailesine ve yakınlarına başsağlığı diledi.

Massachusetts ve Vermont’ta da virüs görüldü

New Hampshire'daki bu ölüm vakasının ardından, EEEV virüsünün Massachusetts ve Vermont eyaletlerinde de görüldüğü bildirildi. New Hampshire’da en son 2014 yılında üç kişi bu hastalığa yakalanmış, iki kişi hayatını kaybetmişti. Bu olay, son on yılda bildirilen ilk EEEV vakası olarak kayda geçti.

Virüs belirtileri ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Yetkililerin açıklamasına göre, EEEV virüsü grip benzeri semptomlara neden olabiliyor. Ateş, titreme, kas ve eklem ağrıları bu belirtiler arasında yer alıyor. Ancak virüs, ciddi nörolojik hastalıklara da yol açabiliyor. Beyin ve omurilik çevresindeki zarların iltihaplanmasına neden olan bu virüs, ensefalit ve menenjite sebep olabiliyor.

Ölüm oranı yüksek, tedavisi yok

EEEV’den kaynaklanan ensefalit geliştiren hastaların yaklaşık %33’ü, enfeksiyon sonucunda hayatını kaybediyor. Hayatta kalanlar ise genellikle yaşam boyu süren fiziksel veya zihinsel sorunlarla karşılaşıyor. EEEV virüsüne karşı şu an için bir aşı ya da antiviral tedavi bulunmuyor. Sağlık yetkilileri, virüse karşı herhangi bir spesifik tedavi yönteminin geliştirilmediğini vurguladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa