Boğazköy Barajı'nda balıklara yetecek kadar su kaldı

Boğazköy Barajı'nda sadece balıklara yetecek miktarda su kaldı. Baraj, Türkiye’nin sebze ihtiyacını karşılayan Yenişehir Ovası'nı suluyordu.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
28 Ağustos 2024 10:59
GÜNCELLEME
28 Ağustos 2024 11:35
Boğazköy Barajı'nda balıklara yetecek kadar su kaldı
DHA
Kaynak DHA

Boğazköy Barajı'nda su seviyesi alarm veriyor

Bursa’da bulunan ve Türkiye’nin sebze üretiminin büyük bir kısmını sağlayan Yenişehir Ovası’nı sulayan Boğazköy Barajı, kuraklık nedeniyle kritik bir seviyeye geldi. Barajdaki su miktarı, sadece balıkların yaşamını sürdürebileceği kadar kaldı. Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Sadi Aktaş, "Boğazköy Barajı’nda su kalmadı. Üretici kuraklık yüzünden büyük sıkıntılar yaşıyor" diye konuştu.

Boğazköy Barajı'nın tarihi ve kapasitesi

İnegöl ilçesinde temeli 1999 yılında atılan Boğazköy Barajı, yaklaşık 105 milyon dolarlık bir yatırımla 2005 yılında faaliyete geçti. Toprak gövde dolgu tipi olan baraj, temelden 31 metre yüksekliğinde ve 3 milyon 600 bin metreküp gövde hacmine sahip. Toplamda 11.187 hektarlık bir alanı sulayan baraj, son aylarda yaşanan kuraklık nedeniyle neredeyse tamamen kurudu.

Üreticiler zor durumda

Yenişehir Ovası’nın sulanmasında kritik rol oynayan Boğazköy Barajı’nda su seviyesinin en düşük düzeye inmesi, bölgedeki çiftçileri zor duruma soktu. Sadi Aktaş, "Şu an barajda sadece balıkların hayatta kalabileceği kadar su var. Kuraklık, çiftçiler için büyük bir tehdit oluşturuyor. Normal şartlarda yapılan sulamanın ancak %10’u sağlanabiliyor" ifadelerini kullandı.

Çiftçiler suya erişimde sıkıntı yaşıyor

Yenişehir’de çiftçilik yapan Hüseyin Çelik, su kıtlığı nedeniyle karşılaştıkları zorlukları anlattı. Çelik, "Boğazköy Barajı’ndan bazı köylere ancak 3 günde bir kademeli su veriliyor. Alt köylere ulaşan su, yukarı köylere ulaşmıyor. Bu nedenle birçok çiftçi, mahsullerini tarlada bırakmak zorunda kaldı. Mısır, domates ve biberler susuzluktan dolayı terk edildi. İkinci ekilen ürünler de susuzluktan kurudu" diye belirtti.

Tarım sektörü kuraklıktan etkileniyor

Türkiye ve Avrupa’nın çeşitli bölgelerine ürün sağlayan Fatih Adalı, yaşadıkları kuraklık sorununu dile getirdi. Adalı, "Biz tarımla uğraşan insanlar umutla yaşarız. Ancak bu yıl kuraklık ciddi bir problem haline geldi. Boğazköy Barajı, normalde sezon sonuna kadar su sağlardı. Fakat bu yıl yeterli yağış olmadığından, sezonun ortasında su tükendi" dedi.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa