BİK Analitik “uluslararası güvence” aldı

İnternet haber sitelerine ait ziyaretçi bilgilerini analiz eden “BİK Analitik”, büyük bir başarı sağlayarak “ISAE 3000 Güvence Denetimi Raporu” aldı.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
28 Ağustos 2024 12:30
GÜNCELLEME
28 Ağustos 2024 12:38
BİK Analitik “uluslararası güvence” aldı
MP
Mevlüt Peker Editör

BİK Analitik uluslararası güvence sertifikası aldı

İnternet haber sitelerinin ziyaretçi trafiğini ölçümleyen BİK Analitik, uluslararası bağımsız denetim firması tarafından gerçekleştirilen denetimlerden başarıyla geçerek ISAE 3000 Güvence Denetimi Raporu almaya hak kazandı.

Resmî ilan ve reklamda objektif ölçüm

Basın İlan Kurumu tarafından geliştirilen BİK Analitik, resmî ilan ve reklam yayımıyla ilgili internet haber sitelerinin ziyaretçi trafiğini objektif bir şekilde ölçmek için kullanılıyor. Sistem, uluslararası standartlara uygun şekilde denetlenerek, "ISAE 3000 Güvence Denetimi Raporu" almaya hak kazandı.

420 internet haber sitesini anlık takip ediyor

Türkiye’nin ilk yerli ve milli ölçüm sistemi olan BİK Analitik, şu anda 420 internet haber sitesinin anlık trafiğini izleyerek, kamu kaynaklarının basın sektörüne adil bir şekilde dağıtılmasını sağlıyor. BİK Analitik’in 2023 yılında Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği’ne eklenen hükümle, her yıl en az bir kez denetlenmesi zorunlu hale getirildi.

Uluslararası denetim süreci

Yönetmelik gereği, uluslararası yetkilere sahip bağımsız bir denetim kuruluşu, 1 Ocak 2024 ile 30 Haziran 2024 tarihleri arasında BİK Analitik’in işletim etkinliklerini denetledi. Denetim, Uluslararası Bağımsız Denetim ve Güvence Denetimi Standartları Kurulu (IAASB) tarafından belirlenen ISAE 3000 standardına uygun olarak gerçekleştirildi.

Denetim sürecinde kullanılan yöntemler

BİK Analitik’in uygulama süreçleri, denetim kapsamında “inceleme”, “sorgu”, “gözlem” ve “yeniden gerçekleştirme” gibi testlerle değerlendirildi. Hazırlanan raporda, sistemin internet haber sitelerinin ziyaretçi trafiğini doğru şekilde ölçtüğü ve belirlenen kontrollerin etkin bir şekilde işletildiği vurgulandı.

Cavit Erkılınç: Büyük bir gurur yaşıyoruz

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç, BİK Analitik’in ISAE 3000 Güvence Denetimi Raporu almasını değerlendirdi. Erkılınç, internet trafiği ölçümleme sisteminin uluslararası standartlara uygun şekilde kontrol edilip onaylandığını belirterek, “Türk basını için önemli adımlar atıyoruz” dedi.

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç

Kamu kaynağının adil dağıtımı hedefleniyor

Erkılınç, “BİK Analitik’in, kamu kaynaklarını adil ve tarafsız bir şekilde dağıtma noktasında önemli bir rol üstleneceğini, paydaşlarımızın güvenini kazanmanın önceliğimiz olduğunu ifade ettik. Bu noktaya gelmek, sistemin güvenilirliğini uluslararası standartlara göre kanıtlamamız açısından büyük bir başarıdır” ifadelerini kullandı.

TSE’den kalite tescili aldı

BİK Analitik, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan marka tescil belgesi aldıktan sonra, Türk Standardları Enstitüsü’ne başvurarak TS ISO/IEC 25051 belgesini de elde etmişti. Bu belge, yazılım paketlerinin kalite gereksinimlerini ve uyumluluk değerlendirmelerini kapsayan bir uluslararası standart olarak kabul ediliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa