Mehmet Şimşek'ten dış ticaret değerlendirmesi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, temmuz ayında yıllık dış ticaret açığının 2023'e göre 38,7 milyar dolar azaldığını belirtti.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
28 Ağustos 2024 12:51
GÜNCELLEME
28 Ağustos 2024 13:09
Mehmet Şimşek'ten dış ticaret değerlendirmesi
O
Onur Çetinkaya Editör

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, temmuz ayında yıllık dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı dönemine göre 38,7 milyar dolar azaldığını belirterek, bu olumlu gelişmeye dikkat çekti. 

Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı dış ticaret verileriyle ilgili değerlendirmesinde, cari açığın azalmasının ve dış finansman ihtiyacının düşmesinin dezenflasyon sürecine önemli katkı sağlayacağını vurguladı.

Şimşek, yüksek cari açığın Türkiye'nin makroekonomik dengesizliklerinden biri olduğunu, ancak bu alanda önemli mesafe kaydedildiğini ifade etti. Temmuz ayında yıllık cari açığın 20 milyar doların altında bir seviyeye gerilediğini belirtti.

Bu gelişmelerin, Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve fiyat istikrarını sağlamaya yönelik hedeflerine olumlu katkı yapacağına işaret eden Şimşek, nihai hedeflerinin gelir dağılımında adalet ve kalıcı refah artışı sağlamak olduğunu belirtti.

Yılmaz'dan değerlendirme

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da dış ticaret rakamlarını sosyal medya üzerinden değerlendirerek, uygulanan politikaların ekonomik beklentileri olumlu yönde etkilediğini ve ihracatın gelişmeye devam ettiğini söyledi. Yılmaz, temmuz ayında ihracatın yüzde 13,8 artarak 22,5 milyar dolara ulaştığını ve bu rakamın tüm zamanların en yüksek temmuz ayı ihracat değeri olduğunu vurguladı. İthalatın ise aynı dönemde yüzde 7,8 azalarak 29,8 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Yılmaz ayrıca, cari açık başta olmak üzere risklerin azaldığı bir ortamda dövize erişimin arttığını ve dış finansmanın maliyetinin düştüğünü belirtti. Ekonomik istikrar ve güven ortamının sağlandığı bu süreçte, ihracat odaklı sürdürülebilir büyüme ve istihdam dostu politikalarla ekonominin daha da güçlendirilmesi için kararlılıkla ilerlediklerini ifade etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa