Salda Gölü, "Dünya Jeolojik Miras Listesi"nde

Güney Kore'nin Busan şehrinde 37 Dünya Jeolojik Kongresi'nde, Salda Gölü (Burdur / Yeşilova) "Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Miras Listesi"ne alındı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
28 Ağustos 2024 15:30
GÜNCELLEME
28 Ağustos 2024 15:41
Salda Gölü, ''Dünya Jeolojik Miras Listesi''nde
AA
Kaynak AA

Salda Gölü, dünya miras listesinde

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü, “Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Miras Listesi”ne girmeyi başardı. Salda Gölü, bu prestijli listede yer alan Türkiye’den tek doğal miras oldu.

Uluslararası jeolojik miras projesi

Uluslararası Jeoloji Bilimleri Birliği (IUGS) tarafından başlatılan ve UNESCO’nun desteklediği proje kapsamında hayata geçirilen liste, iki yılda bir güncelleniyor. Türkiye’den bu yıl listeye Salda Gölü ve Nemrut Kalderası aday gösterildi.

Salda Gölü, Busan’da açıklandı

37. Dünya Jeolojik Kongresi, Güney Kore’nin Busan kentinde düzenlendi. Kongrede yapılan açıklamada, Salda Gölü’nün listede yer aldığı belirtildi. Nemrut Kalderası ise bu yılki listeye dahil edilmedi.

Nemrut Kalderası neden listede yer almadı?

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkan Vekili ve Jeolojik Mirası Koruma Derneği Başkanı Nizamettin Kazancı, listenin bu yılki sonuçlarının Dünya Jeolojik Kongresi’nin basın toplantısında duyurulduğunu belirtti. Kazancı, Nemrut Kalderası'nın listede yer almamasının nedenini araştıracaklarını ifade etti. Benzer volkanik özelliklere sahip bölgelerin listede fazla yer almasının etkili olabileceğini söyledi.

Salda Gölü’nün önemi vurgulandı

Kazancı, Salda Gölü’nün dünyanın en önemli jeolojik miraslarından biri olarak kabul edildiğini vurguladı. Gölün, Mars'ta milyarlarca yıl önce var olan yaşamın yeryüzündeki benzeri olarak değerlendirildiğini ve “Mars Analog of lake Salda” olarak sunulduğunu dile getirdi. Salda Gölü’nün bu özellikleri nedeniyle listeye önerildiğini belirtti.

Salda Gölü’nün korunması gerekiyor

Kazancı, Salda Gölü’nün dünya mirası listesinde yer almasının, gölün bilinirliğini artıracağına ve daha iyi korunmasını sağlayacağına dikkat çekti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Burdur Valiliği, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve diğer kamu kuruluşlarının Salda Gölü’nün korunması için çaba gösterdiğini belirtti.

Jeoturizm ve sürdürülebilirlik

Salda Gölü’nün önümüzdeki yıllarda önemli bir turizm merkezi olmasının beklendiğini söyleyen Kazancı, bu nedenle gölün korunmasına azami dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Jeoturizmin sürdürülebilirliğini sağlamak için turist sayısının sınırlanması ve gölün iyi yönetilmesi gerektiğini vurguladı.

Ziyaretçilere uyarılar

Nizamettin Kazancı, Salda Gölü’nü ziyaret eden turistlere hassas alanlara basmamaları ve gölü koruma konusunda özenli davranmaları çağrısında bulundu. Salda’nın eşsiz doğal güzelliklerinin korunması için ziyaretçilerin bilinçli hareket etmeleri gerektiğini belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa