Uzayın derinliklerinde 6 "serseri gezegen" bulundu

Dünya'dan 960 ışık yılı uzaklıkta, Jüpiter'den büyük 6 "başıboş gezegen" keşfedildi. Araştırmadan detaylar haberde...

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
28 Ağustos 2024 16:00
GÜNCELLEME
28 Ağustos 2024 16:24
Uzayın derinliklerinde 6 ''serseri gezegen'' bulundu
Hakan Öksüz Editör

Bilim insanları, NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu'nu (JWST) kullanarak Perseus Moleküler Bulutu'nda bulunan 6 "başıboş gezegen" tespit etti. Bu gezegenler, herhangi bir yıldıza bağlı olmadan uzayda serbestçe hareket ediyor.

Dünya'dan 960 ışık yılı uzaklıkta bulundu

CNN'in haberine göre keşif, Dünya'dan yaklaşık 960 ışık yılı uzaklıkta yer alan ve Perseus Bulutu içindeki "NGC 1333" bulutsusunda gerçekleşti. Bu türbülanslı ortamda gaz ve tozun bir araya gelerek yıldızlar ve diğer gök cisimlerini oluşturduğu biliniyor. JWST'nin kızılötesi kameralarıyla görüntülenen bu bölge, astronomların dikkatini çekti.

Yıldızların oluşum sürecine ışık tutacak

Keşfedilen 6 "başıboş gezegenin" Jüpiter'den büyük olduğu belirtildi. Johns Hopkins Üniversitesi'nden araştırmanın baş yazarı astrofizikçi Dr. Adam Langeveld, bu keşfin yıldız oluşum sürecinin sınırlarını araştırmak için önemli bir adım olduğunu vurguladı. Langeveld, "Genç Jüpiter'e benzeyen bir gök cismi varsa, doğru koşullar altında bunun bir yıldıza dönüşmesi mümkün olabilir mi?" sorusunu gündeme getirdi.

Kahverengi cüce ve mini gezegenler

Keşfedilen gezegenlerden birinin kütlesinin Jüpiter'in 5 katı olduğu kaydedildi. Bu gezegenin, yaklaşık bin 600 Dünya kütlesine eşdeğer olduğu aktarıldı. Bu gök cisminin etrafındaki tozlu diskin, bir yıldız oluşumunu andırdığı ve bu ortamda "mini gezegenler" oluşmasının mümkün olabileceği belirtildi.

Jüpiter

Bunun yanı sıra, NGC 1333 bulutsusunda çok nadir görülen bir "kahverengi cüce" de tespit edildi. Kahverengi cüceler, gezegenlerden daha büyük ancak yıldızlar kadar kütleli olmayan gök cisimleri olarak biliniyor. Araştırmacılar, bu cücenin yakınlarında bir gezegen kütlesine sahip başka bir gök cismi daha keşfetti.

Araştırmanın yayınlanması

Bu önemli keşif, bilimsel topluluk tarafından büyük ilgi gördü ve "The Astronomical Journal"da yayımlanmak üzere kabul edildi. Astronomlar, bu tür bulguların hem yıldız hem de gezegen oluşumunun daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacağına inanıyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa