İstanbul'da taksi sayısının artırılması planlanıyor

İBB Başkanı İmamoğlu "taksi sayısı artacak" açıklaması yaparken hükümetin de benzer adım hazırlığında olduğu öğrenildi.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
28 Ağustos 2024 16:16
GÜNCELLEME
28 Ağustos 2024 16:59
İstanbul'da taksi sayısının artırılması planlanıyor
EK
Ersin Küçükbarak Editör

İstanbul'da taksi sayısının artırılmasıyla ilgili olarak hükümetin yeni düzenleme hazırlığında olduğu ortaya çıktı. 

Bu düzenlemeyle İstanbul’daki taksi sayısının %73 oranında artırılması ve 31 bin 815'e çıkarılması planlanıyor. 

Üst düzey yetkililerin aktardığı bilgilere göre, bu planlama İstanbul için özel bir düzenlemeyle, her 500 kişiye bir taksi düşecek şekilde yapılandırılacak.

İstanbul, yaklaşık 16 milyonluk nüfusuyla dünya metropolleri arasında önemli bir konuma sahip. Ancak mevcut taksi sayısı bu nüfusa oranla oldukça yetersiz kalıyor. 

İstanbul'da 861 kişiye 1 taksi düşüyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) verilerine göre, şu anda İstanbul’da bir taksi başına 861 kişi düşüyor. Bu oran, diğer büyük şehirlerle karşılaştırıldığında oldukça yüksek. Örneğin, Mexico City’de bir taksi başına 272 kişi düşerken, Paris’te 378, Londra’da ise 413 kişi düşüyor.

Belediye de hükümet de taksi sayısını artırma planı yapıyor

 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ilk döneminde taksi sayısını artırmak için hamle yapmıştı. Ancak o dönemde Belediye Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran AK Parti ve MHP'nin karşı çıkması nedeniyle bu girişimler Belediye Meclisi'nden geçmemişti. İmamoğlu’nun ikinci kez belediye başkanı seçilmesi ve CHP'nin Meclis'te çoğunluğu elde etmesinin ardından hükümetin de bu konuda adım atmaya hazırlandığı belirtiliyor.

Taksi sayısı 31 bin 815'e çıkarılacak

Şu anda İstanbul’da 18 bin 395 taksi hizmet veriyor. Yeni düzenlemeyle bu sayının 31 bin 815'e çıkartılması planlanıyor. Taksi sayısındaki bu artışın tam olarak ne zaman gerçekleşeceği ise henüz belirlenmedi. Bu artışın zamanlaması ilerleyen dönemlerde netlik kazanacak.

Taksi lisansları 5 yılda bir yenilenecek

Düzenlemeyle ayrıca, cep telefonu uygulamaları üzerinden taksi çağırma hizmeti sunan operatörlere yönelik bazı zorunluluklar getirilmesi planlanıyor. Özellikle, bu uygulamalara üyelik zorunluluğu getirilmesi düşünülüyor. Ayrıca, taksi lisanslarının belirli şartlarla yenilenmesi ve taksi denetimlerinin artırılması amacıyla lisansların 5 yıllık sürelerle verilmesi de önerilen düzenlemeler arasında yer alıyor.

Nüfus 34 yılda ikiye katlandı, taksi sayısı yüzde 5,7 arttı

İstanbul’daki taksi sorununa dair geçmiş veriler de bu düzenlemenin gerekliliğini ortaya koyuyor. 1990 yılında İstanbul’da her bin kişiye 2,38 taksi düşerken, 2021 yılına gelindiğinde bu oran büyük bir düşüş gösterdi. 1990 yılında 7 milyon 309 bin 190 olan İstanbul nüfusu, 2021 yılında %117 oranında artarak 15,8 milyona ulaştı. Ancak bu süreçte taksi sayısı sadece %5,7 oranında arttı. Taksi sayısındaki yetersizlik, şehirde taksi bulmanın zorlaşmasına ve taksicilerin müşteri seçme gibi davranışlarının artmasına neden oldu.

Bunun yanı sıra, İstanbul'a gelen turist sayısının da son 15 yılda iki katından fazla artması, taksi sayısındaki yetersizliği daha da belirgin hale getirdi. Turistlerin, yerli vatandaşlara oranla çok daha yüksek ücretlerle karşı karşıya kalması gibi durumlar da sıklıkla medyada yer aldı.

İBB Başkanı İmamoğlu’ndan "taksi sayısı artacak" açıklaması

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, bu konuda önemli bir adım atacaklarını belirterek, taksi sayısının artırılması ve yeni taksi sisteminin hayata geçirilmesi konusunda ciddi hazırlıklar içinde olduklarını ifade etti. İmamoğlu, "Taksi sayısını artırmaya ve yeni taksi sistemini hayata geçirmeye az kaldı. Tüm İstanbul için hayırlı kararlar çıkacağını ümit ediyorum" dedi.

 UKOME toplantısında bu konunun detaylı bir şekilde ele alınacağı ve tüm tarafların katkılarıyla hayata geçirilmesi planlanıyor.

Bu düzenleme, İstanbul'daki taksi sorununu çözmeye yönelik atılan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor, ancak vatandaşların çoğunun kafasında soru işaretleri bulunuyor.

Nitekim, pek çok İstanbullu endişelerini İBB Başkanı İmamoğlu'nun paylaşımın altına yorum yaparak dile getirdi.

Vatandaşlar, sayı artışının, müşteri seçme, mesafe sorma gibi alışkanlıkları değiştireceğine inanmıyor.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa