Cumhurbaşkanı Erdoğan Flake'i kabul etti

Amerika Birleşik Devletleri'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Beştepe'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret etti.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
28 Ağustos 2024 16:38
GÜNCELLEME
28 Ağustos 2024 16:56
Cumhurbaşkanı Erdoğan Flake'i kabul etti
O
Onur Çetinkaya Editör

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake'in görev süresi 1 Eylül 2023'te sona erecek. 

Görev süresi dolmadan önce Flake, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a veda ziyaretinde bulundu. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmenin detaylarına dair herhangi bir açıklama yapılmadı.

Flake, görevi süresince zaman zaman Türkiye iç siyasetinde tartışmalara da konu oldu. Özellikle 2023 yılında, Flake'in CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından eleştirilmişti. Erdoğan, Flake'e hitaben, "Senin muhatabın benim" diyerek, ABD Büyükelçisi'nin Türkiye'deki seçim sürecine müdahil olmaması gerektiğini vurgulamıştı.  Jeff Flake, dün de  Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'e veda ziyaretinde bulunmuştu. 

Flake, ABD'nin 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümeti desteklemekte yavaş davrandığını belirtmişti. Görev süresi boyunca Türkiye-ABD ilişkileri açısından önemli temaslarda bulundu.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake, özellikle Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay verme sürecinde ABD'li senatörlerle Ben Cardin, Jim Risch, Michael McCaul, Gregory Meeks telefon görüşmeleri yaparak onları ikna ettiğini ifade etti. Bu çabalar, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine yönelik desteğiyle bağlantılı olarak F-16 satışı konusundaki ABD tutumuyla ilgiliydi.

 Jeffrey Lane Flake, Amerikalı bir siyasetçi ve diplomat olup, Arizona eski Senatörü olarak da görev yapmıştır. 31 Aralık 1962 doğumlu Flake, Haziran 2021'de ABD Başkanı Joe Biden tarafından Türkiye Büyükelçiliği'ne aday gösterilmiş, Senato onayı aldıktan sonra 26 Ocak 2022 tarihinde Türkiye'de göreve başlamıştı. Görev süresi boyunca Türkiye-ABD ilişkileri üzerinde etkili olan birçok önemli diplomatik faaliyette bulundu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa