IMF'den Türkiye'ye "ek sıkılaştırma gerekebilir" uyarısı

IMF, Türkiye'de 2023 ortasından bu yana ekonomik politikalarda yaşanan dönüşümün, ülkenin genel politika karışımını sıkılaştırarak kriz risklerini önemli ölçüde azalttığını ve güveni artırdığını söyledi.

EK
Esra Koçak Editör
YAYINLAMA
28 Ağustos 2024 22:50
GÜNCELLEME
28 Ağustos 2024 22:51
IMF'den Türkiye'ye ''ek sıkılaştırma gerekebilir'' uyarısı
EK
Esra Koçak Editör

Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti, James Walsh liderliğinde 29 Mayıs-11 Haziran tarihleri arasında Türkiye’yi ziyaret ederek 4. madde istişarelerini gerçekleştirdi. 19-20 Ağustos'ta yapılan sanal takip görüşmelerinin ardından Walsh, Türkiye ekonomisine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomik politikalar ve cari açık

Walsh, Türkiye’de geçen yılın ortasından itibaren ekonomik politikalarda yaşanan dönüşümün, ülkenin genel politika karışımını sıkılaştırarak kriz risklerini önemli ölçüde azalttığını ve güveni artırdığını belirtti. 2024'ün ilk çeyreğinde cari açığın Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 2.7’sine düştüğünü ve uluslararası rezervlerin Nisan'dan bu yana 91 milyar dolar arttığını vurgulayan Walsh, piyasa duyarlılığının iyileştiğine dikkat çekti.

Enflasyon ve ekonomik büyüme beklentileri

IMF'nin değerlendirmelerine göre, manşet enflasyon yaz aylarında azalmaya başlasa da yüksek kalmaya devam ediyor. Walsh, Türkiye’nin bu yıl sonunda enflasyonun yüzde 43 seviyesine gerilemesini beklediklerini ifade etti. Sıkı para ve gelir politikalarının iç talebi baskılayarak 2024'te büyümeyi yaklaşık yüzde 3.4’e çekeceğini öngören IMF, 2025'te ise enflasyonun yüzde 24'e, büyümenin ise yüzde 2.7’ye düşeceğini tahmin ediyor. Orta vadede enflasyonun daha da düşmesiyle güvenin artacağı ve büyümenin yüzde 3.5-4 potansiyeline geri döneceği belirtiliyor.

Mali konsolidasyon ve riskler

IMF toplantısında enflasyonu düşürmek için daha büyük mali konsolidasyon gerektiğine dikkat çekilirken vergi tabanını genişletmek ve temel olmayan sermaye projelerine harcamaları sınırlamanın bu konsolidasyona yardımcı olacağı ifade ediliyor. Öte yandan IMF yüksek enflasyonun ve enflasyon beklentilerinin hedef aralıklara düşmemesi halinde ek sıkılaştırma gerekebileceği uyarısında bulunuluyor.

Finansal istikrar ve reformlar

 Türkiye’nin finansal istikrarının sürdürülmesinin sürekli dikkat ve daha fazla reform gerektirdiğini belirten Walsh, makro ihtiyati politikaların sistemik riskleri sınırlamaya odaklanması gerektiğini vurgulayan IMF, iş gücü piyasasının iyileştirilmesi ve yeşil geçişin hızlandırılmasının orta vadeli büyümeyi artıracağını kaydetti.

Gri listeden çıkma memnuniyeti

Türkiye’nin Haziran ayında Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) 'Gri Listesi'nden çıkarılmasının memnuniyet verici olduğu ifade eden WalshbBu gelişmenin Türkiye’nin uluslararası alandaki itibarına olumlu katkı sağladığı vurguladı. 

Tantuğ'dan IMF paylaşımı 

Öte yandan Eko Türk Televizyonu'nda ekonomi programı yapan Perihan Tantuğ da sosyal medya hesabından IMF'nin bu açıklamasını değerlendirdi. 

Tantuğ şunları paylaştı: 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa