Altınla kira ödenir mi? Bakanlıktan açıklama geldi

Ankara'da ev kirasının altınla ödenmesi haberine ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığından açıklama geldi.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
29 Ağustos 2024 09:06
GÜNCELLEME
29 Ağustos 2024 09:55
Altınla kira ödenir mi? Bakanlıktan açıklama geldi
Hakan Öksüz Editör

Son yıllarda ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar arttı. Ankara'dan gelen bir haber, tartışmalara bir yenisini ekledi. Malatya İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Profesörü Ali Duman, Ankara'nın Altındağ ilçesi Doğantepe Mahallesi'ndeki evini kiraya verirken farklı bir yöntem izledi. Yapılan kira sözleşmesine göre, aylık kira bedeli 7 gram altın, yıllık kira bedeli 84 gram altın ve depozito ücreti ise 500 dolar olarak belirledi.

"Kiracının maaşını takip etmek etik olmazdı"

Prof. Dr. Ali Duman, yaptığı yazılı açıklamada, kötü niyetli kiracılardan korunmak amacıyla bu yöntemi geliştirdiğini ifade etti. 

Kira bedelinin yıl içinde değer kaybetmemesi için altına endeksli bir sistem oluşturduğunu söyleyen Duman, "Evi kiraya verdiğinizde başlangıçta belirlediğiniz kira miktarı, yıl sonunda değer kaybediyor. Kiranın maaş artışlarına paralel olarak ayarlanması gerekiyor. Ancak sürekli kiracının maaşını takip etmek de etik değil. Bu nedenle en makul çözümü gram altın üzerinden kira belirlemekte buldum" ifadelerini kullandı.

Bakanlık: "Mevzuata aykırı!"

Kira bedelinin altınla ödenmesi hakkında Hazine ve Maliye Bakanlığından beklenen açıklama geldi. Söz konusu uygulamanın mevzuata aykırı olduğu ifade edildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

2018'de yapılan değişiklik hatırlatıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığının açıklamasında 2018 yılında gerçekleştirilen bir değişikliğe atıfta bulunuldu. Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar'da belirtilen hüküm hatırlatıldı. Söz konusu kararın 4 üncü maddesinde yapılan değişiklik uyarınca kira bedelinin altınla ödenemeyeceği kaydedildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa