Türk-İş açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı

Türk-İş, ağustos ayında 4 kişilik aile için açlık sınırını 19 bin 271 lira, yoksulluk sınırını 62 bin 772 lira olarak açıkladı.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
29 Ağustos 2024 10:56
GÜNCELLEME
29 Ağustos 2024 12:36
Türk-İş  açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı
O
Onur Çetinkaya Editör

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu  "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Ağustos 2024" araştırmasının sonuçlarını duyurdu.

Yoksulluk sınırı 63 bin liraya dayandı

TÜRK-İŞ'in Ağustos 2024 için yayımladığı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması" sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı, yani açlık sınırı, 19 bin 271 lira olarak belirlendi. 

Aynı ailenin gıda harcamaları dışında, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için yapması gereken harcama tutarı, yani yoksulluk sınırı ise 62 bin 772 lira olarak hesaplandı.

Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 24 bin 962 lira olarak belirlendi. Bu rakamlar, çalışanların yaşam koşullarını ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliklerinin aile bütçesine olan etkilerini yansıtıyor.

Harcama tutarı arttı

Araştırma, Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarının bir önceki aya göre yüzde 0,19 oranında arttığını ortaya koydu. 2024 yılının ilk sekiz ayında bu oran yüzde 33,53 olarak gerçekleşirken, son 12 ay itibarıyla gıda harcamalarındaki artış yüzde 57,99 olarak kaydedildi. Yıllık ortalama artış ise yüzde 77,66'ya ulaştı.

Temel gıdalarda artış

Ağustos ayında bazı temel gıda maddelerinde fiyat artışları gözlemlendi. Örneğin, çayın fiyatı son iki ayda toplam yüzde 19,87 oranında arttı, sadece ağustos ayında bu artış yüzde 10,87 olarak gerçekleşti. Yoğurt, dana eti, kuzu eti, tavuk eti ve yumurta gibi ürünlerde de fiyat artışları yaşandı. Buna karşın, domates, biber, salatalık gibi yaz sebzelerinin fiyatlarında düşüşler görüldü.

'Stagflasyon' nedir, neden olur?

fm(Stagflasyon, stagnasyon ile enflasyonun aynı anda görüldüğü durumdur. Bu durumda ekonomideki işsizlik oranı artarken fiyatlar da hızla yükselmektedir. 1970 yılında İngilizcede stagnation ile inflation kelimelerinin birleşmesinden türetilmiştir. 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa