MEB'den yeni model: İngilizce ve Almanca bir arada!

MEB'in pilot uygulamasının kapsamı genişliyor. İngilizce ile Almanca ağırlıklı yeni model hakkındaki detaylar haberde...

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
29 Ağustos 2024 11:10
GÜNCELLEME
29 Ağustos 2024 12:39
MEB'den yeni model: İngilizce ve Almanca bir arada!
Hakan Öksüz Editör

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), geçtiğimiz eğitim-öğretim yılında pilot olarak başlattığı "Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli"ni 26 ildeki 32 okulda başarıyla uyguladı. Bu kapsamda, ortaokul 5. sınıf düzeyinde öğrenim gören 2 bin 999 öğrenci, Türkçenin yanı sıra iki yabancı dili de yoğunlaştırılmış ders saatleriyle öğrenme fırsatı buldu.

Hangi sınıflar için geçerli olacak?

Bakanlık yetkililerinden edinileni bilgilere göre, geçen yıl pilot okullarda 5. sınıflarda başlatılan bu uygulama, bu yıl 6. sınıf düzeyinde de devam edecek. 

Öte yandan yeni belirlenen 5. sınıflarda da modelin uygulanması planlanıyor. Böylece, bu yıl 81 ildeki 300 okulda "Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli" hayata geçirilecek. Öğrenciler haftalık 40 ders saatinin 14'ünde İngilizce, 2'sinde ise Almanca dersi alacak.

Programın hedefi

Bu modelin genişletilmesinde, öğrenci, öğretmen, idareci ve velilerle yapılan görüşmeler ve anket sonuçları etkili oldu. Modelin amacının, öğrencilerin hedef dile maruz kalma sürelerini artırarak dil öğrenimine karşı olumlu bir tutum geliştirmelerini sağlamak olduğu belirtildi. 

Program kapsamında Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR) doğrultusunda dört temel dil becerisinin kalıcı olarak kazandırılması ve kültürel farkındalık ile etkili iletişim becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Ders materyalleri ücretsiz 

MEB, bu kapsamda kullanılacak özel öğretim materyallerini ücretsiz olarak öğrencilere ve öğretmenlere sunacak. Eğitim süreci ise "iletişimsel dil öğretimi" odağında, çok dilli öğretim yaklaşımlarını benimseyen bir metodolojiyle planlandı. Bu yaklaşım, öğrencilerin sadece dil becerisi kazanmasının ötesinde, kültürel farkındalık ve etkili iletişim becerileri geliştirmelerini amaçlıyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa