MSB: 1 Ocak'tan bugüne 1828 terörist etkisizleştirildi

MSB'de basın bilgilendirme toplantısı düzenleyen Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk’ten önemli açıklamalar…

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
29 Ağustos 2024 12:08
GÜNCELLEME
29 Ağustos 2024 13:21
MSB: 1 Ocak'tan bugüne 1828 terörist etkisizleştirildi
AA
Kaynak AA

MSB: Irak ve Suriye'nin kuzeyinde 65 terörist etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), son bir hafta içinde Irak ve Suriye'nin kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonlarda 65 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Bakanlıkta düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında yaptığı açıklamada, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü'nü kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Milli Mücadele kahramanlarını, şehitleri ve ebediyete intikal eden gazileri rahmet ve minnetle andığını ifade etti.

Strateji: Terörü kaynağında yok etmek

Tuğamiral Zeki Aktürk, TSK’nın (Türk Silahlı Kuvvetleri), “terörü kaynağında yok etme” stratejisi çerçevesinde kapsamlı ve sürekli operasyonlar gerçekleştirdiğini belirtti. Aktürk, "Suriye ve Irak'ın kuzeyi dahil olmak üzere, 1 Ocak’tan bu yana 1828 terörist etkisiz duruma getirilmiştir. Geçtiğimiz hafta, Irak'ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan bir PKK'lı terörist daha Habur’da bulunan hudut karakolumuza gelerek teslim olmuştur" bilgisini paylaştı. Ayrıca, 22 Ağustos'ta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) meydana gelen araç kazasında şehit olan Piyade Er Uğurcan Işık'a Allah'tan rahmet diledi.

Hudut güvenliği sağlanıyor

Aktürk, Türkiye'nin sınırlarının, kurulan çok katmanlı güvenlik sistemi ile dünya standartlarında korunduğunu vurguladı. "Son bir haftada kanun dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 394 kişi yakalanmış, 1370 kişi ise sınırı geçemeden engellenmiştir. Yakalanan kişilerden 15'i terör örgütü mensubu teröristtir. 1 Ocak’tan bu yana sınırlarımızdan yasa dışı yollarla geçmek isterken yakalananların sayısı 9.067’ye, hududu geçemeden engellenenlerin sayısı ise 72.082’ye ulaşmıştır" dedi.

Birleşik kara devriyesi Rusya ile yeniden başladı

Tuğamiral Aktürk, Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arasında ilki 1 Kasım 2019 tarihinde başlayan birleşik kara devriyesinin, 22 Ağustos 2024 tarihi itibariyle Barış Pınarı Harekat bölgesinde tekrar başlatıldığını hatırlattı. Ayrıca, "24 Ağustos 2016'da Suriye'nin kuzeyinde başlatılan ve başta DEAŞ olmak üzere terör örgütlerine büyük darbe vurduğumuz Fırat Kalkanı Harekatı’nın yıl dönümünde kahraman Mehmetçiğimizi kutluyor, şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize sağlıklı ömürler diliyoruz" ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanı Güler’in katılacağı etkinlikler

Aktürk, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in katılacağı etkinliklere de değindi. "Sayın Bakanımız, bugün Bakanlıkta düzenlenecek Rütbe Terfi Törenine, 30 Ağustos’ta Anıtkabir’de düzenlenecek törene, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki tebrikata, Devlet Mezarlığındaki Anma Töreni’ne ve Kara Harp Okulu’ndaki Sancak Devir Teslim ve Mezuniyet Töreni’ne katılacaktır. 31 Ağustos'ta ise Deniz ve Hava Harp Okulları ile Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulu'ndaki mezuniyet törenlerine katılacaktır" diye konuştu.

MSB’den İsrail’e sert eleştiri

MSB (Milli Savunma Bakanlığı) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, İsrail'in uluslararası hukuku çiğneyerek saldırgan tutumunu sürdürdüğünü vurguladı. Tuğamiral Aktürk, "Krizin başından beri İsrail’in saldırılarını yayacağına dair endişelerimizi dile getiriyoruz. İsrail’in Filistin halkına uyguladığı soykırım ve Batı Şeria’da başlattığı yasa dışı operasyon, bölgesel ve küresel güvenliği tehdit ediyor. Bu nedenle ateşkes görüşmelerinin ciddi bir şekilde ilerlemesi ve sonuçlanması elzemdir," dedi. Ayrıca, Gazze'deki saldırılar sırasında yaralanan TRT mensuplarına geçmiş olsun dileklerini iletti.

30 Ağustos Zafer Bayramı’na özel etkinlikler

Tuğamiral Aktürk, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü kutlamaları çerçevesinde tertiplenecek etkinlikler hakkında bilgi verdi. Ankara'da geçit töreni, 22 limanda Deniz Kuvvetleri unsurlarının halka açık ziyaretleri, Ankara'da Türk Yıldızları ve İstanbul'da SOLOTÜRK'ün gösteri uçuşları ile Eskişehir'de muharip uçak geçişi gibi etkinliklerin planlandığını açıkladı. Ayrıca, Armoni Mızıkası ve Mehteran Birliği Komutanlıkları tarafından Afyonkarahisar ve Ankara’da konserler düzenleneceğini, Askeri Müzelerin ise 30 Ağustos'ta halka ücretsiz olarak açılacağını belirtti. Aktürk, tüm halkı bu coşkulu kutlamalara davet etti.

Uluslararası tatbikatlar ve eğitimler

Tuğamiral Aktürk, 30 Ağustos-2 Eylül tarihleri arasında Arnavutluk Deniz Kuvvetlerine ait ORIKU gemisinin, 1-5 Eylül’de ABD Donanmasına ait USS WASP amfibi gemisinin İzmir’e, 31 Ağustos-4 Eylül’de ise Fransa Deniz Kuvvetlerine ait LANGUEDOC fırkateyninin Mersin’e liman ziyareti gerçekleştireceğini duyurdu. Ayrıca, NATO Müttefik Hava Komutanlığı bünyesinde Romanya hava sahasında yürütülen mukabil hava harekatı eğitimlerine 4 adet F-16 ve tanker uçağı ile katılım sağlandığını ve 3-5 Eylül tarihleri arasında Mısır'da düzenlenecek Uluslararası Havacılık Fuarı'na 2 adet F-16 uçağının katılacağını belirtti.

Türk Silahlı Kuvvetleri afetlerle mücadeleye destek veriyor

Tuğamiral Zeki Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetlerinin insani yardım faaliyetlerinin yanı sıra orman yangınları gibi doğal afetlerle mücadeleye destek vermeye devam ettiğini vurguladı. Aktürk, “Bugüne kadar 30 farklı noktada çıkan orman yangınlarının söndürülmesine 98 helikopterle 2.919 sorti yaparak destek sağlanmıştır” dedi.

Milli ve yerli savunma sanayii projeleri

Tuğamiral Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nin etkinliğini ve caydırıcılığını artırmak için yerli ve milli savunma sanayi ürünlerinin kullanımına devam edildiğini belirtti. Aktürk, “Bu kapsamda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca Yeni Tip Denizaltı Projesi'nin ilk gemisi olan Piri Reis, Yakıt 2-3-4 akaryakıt gemileri ve dünya çapında sınıfının en büyüğü olan 3000 tonluk Denizaltı Havuzu hizmete alınmıştır.” dedi.

Personel temin faaliyetleri ve mezuniyet törenleri

Aktürk, personel ve askeri öğrenci alım süreçlerinin planlandığı şekilde devam ettiğini ifade etti. Tuğamiral, “Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu ve Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu 2023-2024 eğitim-öğretim yılı Sancak Devir Teslim ve Mezuniyet törenleri yarın, Deniz Harp Okulu, Hava Harp Okulu ve Astsubay Meslek Yüksekokullarının mezuniyet törenleri ise 31 Ağustos’ta gerçekleştirilecektir” diye konuştu. 2023-2024 eğitim döneminde, Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokullarından toplamda 1.510 subay ve 2.051 astsubayın yanı sıra 17 müttefik ve dost ülkeden 103 subay ve 62 astsubayın mezun olacağını bildirdi.

Sözleşmeli bilişim personeli alımı

Milli Savunma Bakanlığına Sözleşmeli Bilişim Personeli Temini için başvuruların 3 Eylül'de başlayacağını ve 3 Ekim'e kadar süreceğini açıklayan Tuğamiral Aktürk, “Bakanlığımızın tüm birlik ve kurumları, ülkemizin savunma ve güvenliğini sağlamak için her geçen gün daha da güçlenmekte ve tüm görevlerini büyük bir kararlılık ve başarıyla yerine getirmektedir” ifadelerini kullandı.

Basın bilgilendirme toplantısının ardından gazetecilerin soruları yanıtlandı

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, basın bilgilendirme toplantısından sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Son günlerde bazı basın yayın organları tarafından hazırlanan haberlerdeki "S-400 Hava Savunma Sistemi'nin kullanılmaması koşuluyla F-35 satışının olabileceği" iddialarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan kaynaklar, "Ülkemizin hava savunma ihtiyacı devam etmektedir. Bu nedenle S-400 Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi, TSK (Türk Silahlı Kuvvetleri) envanterinde yer almaktadır. Bu konuda yeni bir gelişme yoktur" ifadelerini kullandı.

ABD Donanmasıyla geçiş eğitimi

Gazetecilerin, TCG Anadolu ve TCG Gökova gemilerinin ABD Donanması bünyesinde bulunan USS Wasp gemisiyle düzenlediği eğitimlerin bazı basın organlarında "İsrail'e destek" olarak yansıtılmasına yönelik sorularını da yanıtlayan Bakanlık yetkilileri, "TCG Anadolu ve TCG Gökova, 13-17 Ağustos tarihlerinde ABD Donanma unsurları USS Wasp ve USS Oak Hill ile Akdeniz'de geçiş eğitimleri gerçekleştirmiştir. Bu eğitimler, bölgemizdeki dost ve müttefik ülkelerle ortak çalışabilirliğin artırılması amacıyla düzenlenen rutin eğitimlerdir. Tatbikat olarak nitelendirilemez ve önceden planlanmış değildir" açıklamasını yaptı.

Eğitimlerin amacı ortak çalışabilirliği artırmak

Yetkililer, geçiş eğitiminin tatbikatlarla karıştırılmaması gerektiğini belirterek, "Tatbikatlar, belirli bir senaryo çerçevesinde çok sayıda unsurun katıldığı ve amaç taşıyan faaliyetlerdir. Geçiş eğitimleri ise yalnızca gemilerin bölgede bulunmasından faydalanılarak yapılan ve sadece usullerin denendiği, dostluğu geliştirmeye ve ortak çalışabilirliğe yönelik eğitimlerdir. Bu eğitimlere farklı manalar yüklemek doğru değildir" dedi. Ayrıca, bu tür faaliyetlerin Filistin'e zarar vermediğini ve İsrail'e de özel bir fayda sağlamadığını belirten kaynaklar, Türkiye'nin Filistin halkının zararına olacak herhangi bir faaliyetin içinde bulunmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Türkiye’nin Suriye politikasına yönelik açıklamalar

Bakanlık kaynakları, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in son açıklamalarıyla ilgili soruları yanıtladı. Kaynaklar, "Türkiye'nin Suriye'deki varlığı, Suriye topraklarının bölünmesini ve bir terör koridorunun oluşmasını engellemektedir. Türkiye olarak, istikrarsız bir Suriye yerine müreffeh ve demokratik bir Suriye görmek istiyoruz. Cumhurbaşkanımız, diyalog ve görüşmeye her seviyede hazır olduğumuzu ifade etti. Bakanımızın daha önce yaptığı açıklamaların etkisi olduğu anlaşılıyor. Suriye konusundaki duruşumuz nettir" dedi.

Katar’da deniz ve hava unsurları teşkil ediliyor

Katar-Türk Müşterek Kuvvet Komutanlığı bünyesinde Deniz ve Hava Unsur Komutanlıklarının kurulmasıyla ilgili soruları yanıtlayan Bakanlık yetkilileri, Türkiye ile Katar arasında askeri eğitim, savunma sanayi ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nin Katar’da konuşlanması konusunda yapılan iş birliği anlaşmasının 15 Haziran 2015 tarihinde yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Bu minvalde, Katar Türk Müşterek Kuvvet Komutanlığına deniz ve hava unsurlarının dahil edilmesi kararı sonrası 6 adet F-16 uçağı ve görevli personelin 5 Ağustos'ta Katar'a intikal ettiğini belirten yetkililer, “Bu filo, Katar’da askeri eğitim, danışmanlık, yardım, tecrübe ve bilgi paylaşımı alanlarında faaliyet gösterecektir. Ayrıca, TCG Kuşadası ve TCG Kumkale gemilerimiz de Deniz Unsur Komutanlığında görev yapmak üzere Katar'a intikal ettirilmektedir" ifadelerini kullandı.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa