Bakan Fidan'dan vize serbesti açıklaması

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Vize serbestisiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. 66 kriteri tamamladık, geriye sadece 6 kriter kaldı" dedi.

EK
Esra Koçak Editör
YAYINLAMA
29 Ağustos 2024 21:57
GÜNCELLEME
29 Ağustos 2024 21:57
Bakan Fidan'dan vize serbesti açıklaması
EK
Esra Koçak Editör

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı'na katıldı ve burada mevkidaşlarıyla bir dizi ikili görüşme gerçekleştirdi. Toplantıların ardından açıklamalarda bulunan Fidan, Türkiye-AB ilişkilerinin canlanması açısından bu toplantının önemli bir adım olduğunu belirtti.

"Brüksel’e davet edilmemiz olumlu bir gelişme"

Fidan, Türkiye'nin bir süredir bu tür toplantılara davet edilmediğini hatırlatarak, Brüksel'e çağrılmalarının müspet bir gelişme olduğunu ifade etti. Toplantının yaklaşık iki saat sürdüğünü ve Türkiye-AB ilişkilerini iki başlık altında detaylı bir şekilde ele aldıklarını belirtti. Bu başlıklar, Türkiye-AB ilişkilerinin kurumsal olarak nasıl ileri götürülebileceği ve küresel ile bölgesel konularda Türkiye ile AB arasında nasıl bir iş birliği geliştirilebileceği oldu.

Fidan, AB'li mevkidaşlarının Türkiye'nin dış politika, güvenlik ve savunma politikaları başta olmak üzere birçok alanda önemli bir rol oynadığını dile getirdiklerini aktardı. Ayrıca, Rusya-Ukrayna savaşı, Gazze'deki çatışmalar, Suriye, Irak, Ortadoğu, Afrika ve Güney Kafkasya gibi konularda Türkiye ile AB'nin daha yakın ve derin istişare yapmasının ve ortak politika oluşturmasının önemine vurgu yapıldığını belirtti.

"AB üyeliği Türkiye için stratejik bir hedef"

Gelecek dönemde Türkiye-AB ilişkilerinin ivme kazanması için somut adımlar atılması gerektiğine dikkat çeken Fidan, özellikle 2019'da askıya alınmış olan yerleşik diyalog mekanizmalarının yeniden işletilmesinin önemine değindi. Gümrük birliğinin güncellenmesi ve vize serbestisi konularında Türkiye'nin beklentilerinin sürdüğünü belirten Fidan, vize serbestisi için geriye kalan 6 kriterin tamamlanması adına çalışmaların devam ettiğini söyledi. Vize başvuru süreçlerinde yaşanan zorlukların giderilmesi ve uzun süreli vizelerin yaygınlaştırılması için AB ve üye ülkelerle temasların sürdüğünü ifade etti.

Fidan, Türkiye-AB ilişkilerini canlandırmanın herkesin menfaatine olduğuna inandıklarını vurgularken, Kıbrıs sorunu ile Türkiye-AB ilişkileri arasında bir bağ kurulmasının sağlıklı bir yöntem olmadığını ve sonuç vermeyeceğini belirtti. Türkiye'nin AB üyeliğinin stratejik bir hedef olduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bunu defalarca vurguladığını söyleyen Fidan, olumlu bir gündem üzerinden mesafe almayı istediklerini ve AB'nin de aynı şekilde müspet bir yaklaşım sergilemesi halinde bunun herkes için faydalı olacağını ifade etti.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa