Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılık uygulamasında değişiklik

Parasal aktarım mekanizmasını desteklemek isteyen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılık uygulamasında değişikliğe gitti.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
30 Ağustos 2024 00:50
GÜNCELLEME
30 Ağustos 2024 00:55
Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılık uygulamasında değişiklik
EK
Ersin Küçükbarak Editör

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), para politikasını güçlendirmek ve parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini artırmak amacıyla zorunlu karşılık uygulamasında önemli değişikliklere gitti.

TCMB tarafından yapılan açıklamada, yeni makroihtiyati düzenlemelerin hedefleri ve uygulanacak değişiklikler detaylandırıldı. Bu kapsamda, Türk Lirası (TL) mevduat payları belirli oranlarda olan bankalar için zorunlu karşılık oranları ve diğer ilgili hedefler yeniden düzenlendi.

Yeni düzenlemelere göre, TL mevduat oranı yüzde 45 ile 50 arasında olan bankalar için aylık TL mevduat artış hedefi 0,8 puan olarak belirlenirken, TL mevduat oranı yüzde 60’ın üzerinde olan bankalar için bu oran yüzde 60’ın üzerinde tutulması şartıyla aylık artış hedefi kaldırıldı.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının Türk Lirası'na dönüşümüne ve yenilenmesine yönelik hedef hesaplamalarına tüzel kişi KKM hesapları da dahil edildi. Bu, tüzel kişilerin de TL'ye geçiş sürecine katkıda bulunmasını amaçlıyor.

Ayrıca, TL mevduatları için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarlarına uygulanan faiz oranı üst sınırı, politika faiz oranının yüzde 84’üne kadar çıkarıldı. Bu adım, TL mevduatlarını artırmayı teşvik etmeyi hedefliyor.

Buna ek olarak, TL zorunlu karşılıklarda bloke tesis oranı 5 puan yükseltilerek, TL zorunlu karşılıklarının daha yüksek bir kısmının Merkez Bankası nezdinde tutulması sağlandı.

TCMB, bu değişikliklerin yanı sıra, para politikası metinlerinde vurgulanan "TL mevduatını destekleyecek ilave adımlar" atılabileceğini de belirtti. Gerekli görüldüğü takdirde, Merkez Bankası’nın bu yönde yeni adımlar atabileceği ifade ediliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa