MSB’den 30 Ağustos videosu

MSB (Milli Savunma Bakanlığı), 30 Ağustos 1922’de elde edilen zaferi, Başkomutan Meydan Muharebesi videosuyla kutladı.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
30 Ağustos 2024 12:12
GÜNCELLEME
30 Ağustos 2024 13:27
MSB’den 30 Ağustos videosu
DHA
Kaynak DHA

Büyük Taarruz'un dönüm noktası

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 26 Ağustos 1922'de başlayan ve Kurtuluş Savaşı'nın kaderini belirleyen Büyük Taarruz'un en kritik aşaması olan 30 Ağustos 1922'deki Başkomutan Meydan Muharebesi'ne ilişkin bir video yayımladı.

Savaşın şiddetli anları

Bakanlığın sosyal medya hesabından paylaşılan videoda, Türk topçusunun atışları, Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Paşa ve kurmay heyeti, süvari ve piyade birliklerinin hücumları ile Yunan ordusunun geri çekilişini gösteren restore edilmiş görüntüler bulunuyor.

Süvari birliklerinin taarruzu

Videoda, 26 Ağustos'ta başlayan Büyük Taarruz'un en şiddetli safhasının 30 Ağustos'ta yaşandığı ve süvari birliklerinin düşmanın kaçışını engellemek için taarruza geçtiği anlatılıyor. Düşman birliklerinin her iki yandan kuşatıldığı ve geri çekilme yollarının kapatıldığı ifade ediliyor. Gazi Mustafa Kemal Paşa, Zafer Tepe'den bizzat savaşı yöneterek 30 Ağustos günü saat 14.00'te Türk ordusuna hücum emri verdi. Bu emirle birlikte Yunan ordusu için ya kaçmak ya da esir düşmekten başka bir seçenek kalmadı.

Başkomutanın tarihi emri

Videoda ayrıca, Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!" emriyle başlayan ve Yunan kuvvetlerinin eylül ayı başında Anadolu'dan tamamen atılmasıyla sonuçlanan takip harekatı vurgulanıyor. Bu zaferin, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi haline geldiği ve Türk İstiklal Savaşı'nı sonlandıran meydan muharebesine "Başkomutan Meydan Muharebesi" adı verildiği hatırlatılıyor.

30 Ağustos Başkomutan Meydan Muharebesi'nin tarihi önemi

Büyük Taarruz'un zirvesi 30 Ağustos 1922'deki Başkomutan Meydan Muharebesi, Türk Kurtuluş Savaşı'nın son büyük muharebesi olarak tarihe geçti. Türk ordusu, bu zaferle Yunan kuvvetlerini büyük bir bozguna uğratarak Anadolu'dan tamamen çıkmalarını sağladı. Savaşın ardından, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!" emri doğrultusunda başlatılan takip harekatı, İzmir'in kurtuluşuyla sonuçlandı ve Türkiye'nin bağımsızlığı yolunda en önemli adım atılmış oldu.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa