İngiliz sağlık çalışanlarından Filistinli meslektaşlarına destek

İngiliz sağlık çalışanları İsrail'in Filistinli meslektaşlarına yönelik uyguladığı kötü muamele ve işkenceyi protesto etti.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
31 Ağustos 2024 01:26
GÜNCELLEME
31 Ağustos 2024 01:26
İngiliz sağlık çalışanlarından Filistinli meslektaşlarına destek
EK
Ersin Küçükbarak Editör

Londra’da, St. Thomas Hastanesi önünde toplanan sağlık çalışanları, İsrail'in Filistinli meslektaşlarına yönelik uyguladığı kötü muamele ve işkenceyi kınamak amacıyla bir protesto düzenledi. Protesto, Uluslararası Af Örgütü ve "Filistin için Sağlık Çalışanları" (Healthworkers 4 Palestine) adlı sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde gerçekleştirildi. İsrail’in, herhangi bir suçlama veya yargılama olmaksızın gözaltına aldığı 179 Filistinli sağlık çalışanın maruz kaldığı zulme dikkat çekmek amacıyla düzenlenen bu eylemde, İngiltere’deki sağlık çalışanları, dayanışma göstermek üzere bir araya geldi.

Protestoya katılan yaklaşık 179 doktor, hemşire ve sağlık teknisyeni, Filistinli meslektaşlarının serbest bırakılması talebiyle, üniformalarıyla hastane önünde toplandı. Katılımcılar, ellerinde "Gazze'deki doktorları serbest bırakın" yazılı pankartlar taşıdı ve yakalarında gözaltına alınan Filistinli sağlık çalışanlarının isimleri ile unvanlarını sergiledi. Bu sembolik eylemle, özellikle Gazze’de görev yapan meslektaşlarının içinde bulunduğu duruma dikkat çekildi.

Sağlık çalışanları, İsrail’in Filistinli doktorlara yönelik tutumunu kınamak amacıyla, protesto sırasında diz çökerek ellerini başlarının arkasına bağladı. Bu sembolik hareket, Filistinli sağlık çalışanlarının maruz kaldıkları işkencelere atıfta bulundu. Ayrıca, "İsrail'i silahlandırmayı durdurun" yazılı pankartlarla İngiltere hükümetine çağrıda bulunarak, İsrail’e yönelik silah ticaretinin durdurulmasını talep ettiler. Protestoya, Gazze’de görev yapmış doktorlar da katılarak, bu dayanışma eylemine destek verdi.

Protestoya katılan ünlü İngiliz aktris Juliet Stevenson, yaptığı konuşmada, İsrail’in işkencesine maruz kalan ve kısa süre önce serbest bırakılan Filistinli doktorların ifadelerine yer verdi. Stevenson, İsrail’in insan hakları ihlallerine karşı sesini yükseltti ve uluslararası toplumu bu duruma müdahale etmeye çağırdı.

Protestoda konuşan Filistin asıllı cerrah Gassan Ebu Sitte, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından bölgeye giderek görev yaptığını belirtti. İskoçya'daki Glasgow Üniversitesi Rektörü olan Ebu Sitte, İsrail’in Filistinli doktorları gözaltına almasının, hastaneleri hedef almasının ve bu doktorları öldürmesinin, Gazze’deki Filistin halkını yok etmeyi amaçlayan kasıtlı bir politikanın parçası olduğunu vurguladı. Ebu Sitte, İsrail’in bu “nihai çözümü” benimseyerek Filistin halkını yok etme çabalarının, dünya tarafından kabul edilir hale geldiğine dikkat çekti.

Ebu Sitte, konuşmasında, İsrail ordusu tarafından gözaltına alınan Dr. Ahmed Muhanna gibi pek çok Filistinli sağlık çalışanının şu anda İsrail hapishanelerinde işkence gördüğünü dile getirdi. Bu açıklamalar, protesto sırasında duygusal anlar yaşanmasına neden oldu. Sağlık çalışanları, Gazze’deki meslektaşlarına yönelik zulmün bir an önce son bulmasını talep etti.

Uluslararası Af Örgütü de konuyla ilgili bir açıklama yaparak, İsrail askerleri tarafından gözaltına alınan Filistinlilere yönelik işkence ve kötü muamele iddialarının sayısının giderek arttığını belirtti. Örgüt, geçtiğimiz ay içerisinde avukatlarıyla görüştürülmeden ve aileleriyle temas kurdurulmadan 4,5 ay gibi uzun süreler boyunca gözaltında tutulan 27 Filistinlinin durumunu belgelediğini ifade etti. Gözaltına alınanlar arasında, hastalarını terk etmeyi reddettikleri için gözaltına alınan doktorların da bulunduğuna dikkat çekildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa