Sondajla yer altı suyunu bitirdiler, şimdi de gölün suyunu çalıyorlar!

Vahşi tarımsal sulamadan vazgeçmeyerek yeraltı sularını bitirdiler, şimdi de yüzlerce pompa attıkları Eğirdir Gölü’nün suyunu çalıyorlar.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
31 Ağustos 2024 10:36
GÜNCELLEME
31 Ağustos 2024 10:48
Sondajla yer altı suyunu bitirdiler, şimdi de gölün suyunu çalıyorlar!
DHA
Kaynak DHA

Vahşi tarımsal sulama ve aşırı kirlilik nedeniyle ciddi sorunlar yaşayan Eğirdir Gölü'nde, kaçak sondaj kuyularından su çıkmayınca göl yüzeyinden doğrudan su alımı yapılmaya başlandı. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, "Yer altı sularının da tükenmesi nedeniyle artık birçok bahçeye gölden direkt yüzeysel sondajla su alındığını gözlemliyoruz" dedi.

Göl çevresindeki yerleşim yerleri kirletiyor

Isparta'nın il merkezi ile birlikte Eğirdir, Yalvaç, Senirkent, Gelendost ve Atabey gibi ilçeler de dahil olmak üzere toplam 80 yerleşim biriminin içme suyu ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan Eğirdir Gölü, çevresindeki yerleşim yerlerinin kanalizasyon atıkları ve tarımsal ilaç kalıntıları nedeniyle ciddi şekilde kirlenmiş durumda. Dr. Kesici, gölün bu kirlenme ve aşırı su çekimi sorunları yüzünden adeta ölüm döşeğinde olduğunu ifade etti.

Göl dibi ağır metallerle dolu

Eğirdir Gölü'nün zemininde ağır metal birikintilerinin bulunduğunu belirten Dr. Kesici, "Müsilaj ve alg patlaması gibi olaylarla göl adeta zehrini kusuyor. Göl çevresinde yapılan barajlar ve göletler, gölü besleyen nehirlerin akışını engelliyor. Ayrıca taş ve mermer ocaklarının yer altı su kaynaklarına zarar vermesi, 10 binden fazla çoğu kaçak olan sondaj kuyularının açılması gibi sorunlar gölü bitirme noktasına getirdi" diye konuştu. Kesici, sondaj kuyularının %90'ında su sayaçlarının bulunmadığını ve yasal olarak en az 500 metre mesafe olması gereken kuyuların, bazen sadece 10 metre arayla açıldığını belirtti.

Eğirdir Gölü'ndeki su seviyesindeki büyük düşüş

Dr. Kesici, Eğirdir Gölü'nde su seviyesinin 16 metreden 3 metreye kadar düştüğünü ve bu düşüşün en önemli nedenlerinden birinin kontrolsüz ve aşırı su alımı olduğunu vurguladı. Kesici, "Gölün farklı bölgelerinde yüzlerce yüzeysel sondaj ve su pompası kullanılıyor. Bu şekilde gölden bu kadar su alınması nereye kadar sürecek? Gölün birçok yerinde çok kısa mesafelerde beş-altı pompa su çekiyor ve bu durum gölün sonunu getiriyor" ifadelerini kullandı.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa