ABD medyasından çarpıcı Hamas-İsrail müzakeresi haberi

Axios haber sitesi, Hamas ile İsrail müzakerelerde anlaşırsa, ilk aşamada 33 İsrailli esir ve yüzlerce Filistinli mahkumun takas edileceğini duyurdu.

BY
Barış Yılmaz Editör
YAYINLAMA
31 Ağustos 2024 11:05
GÜNCELLEME
31 Ağustos 2024 11:20
ABD medyasından çarpıcı Hamas-İsrail müzakeresi haberi
BY
Barış Yılmaz Editör

Sahada savaş devam ederken masada ateşkes ve esir takası konuşuluyor.

Gazze Şeridi’nde ateşkes ve esir takası müzakereleri; ABD, Mısır ve Katar arabuluculuğunda devam ediyor.

İsrail ile Hamas bir türlü ortak noktada buluşamıyor. İsrail’in katı bir tutum izlediği müzakerelere ilişkin yeni bir iddia ABD medyasında dile getiridli.

"33 İsrailli esire karşılık yüzlerce Filistinli mahkum bırakılacak”

ABD merkezli haber sitesi Axios, ABD ve İsrailli yetkililere dayanarak, bu hafta gerçekleşen müzakerelerin odak noktasının esir takası olduğunu yazdı.

Habere göre, İsrail ile Hamas arasında anlaşma sağlanması durumunda ilk aşamada kadın, 50 yaş üstü erkek ya da ciddi sağlık sorunu olan 33 İsrailli esir serbest bırakılacak. Bu 33 kişiye karşılık 150’si cinayetten ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı belirtilen  yüzlerce Filistinli mahkum takas edilecek.

Ancak 33 esirden daha azının hayatta olması durumunda,  Hamas esirlerin cansız bedenini teslim edecek.

İsrailli yetkililerin Axios’a, müzakerecilerin Hamas’ın serbest bırakılmasını istediği mahkumların listesini görüştüğü bilgisini aktardı.

Hamas’tan “Müzakereler çöküşe doğru gidiyor” uyarısı

Hamas’ın üst düzey yetkilisi ise, İsrail ile Hamas arasındaki müzakerelerin çöküşe doğru gittiği uyarısında bulundu.

İsmi açıklanmayan Hamaslı yetkili, İsrail'in Mısır-Gazze sınırındaki Philadelphi Koridoru’ndaki varlığını sürdürmekte ısrar ettiğini söyledi.

Hamas yetkilisi, İsraillilerin, serbest bırakılacak müebbet hapis cezasına çarptırılmış 65 Filistinli mahkumun kimlikleri üzerindeki vetosundan vazgeçmek istemediğini de belirtti.

İsrail'in arabulucuların mevcut meseleleri ele alma önerilerini reddetmesi nedeniyle müzakerelerin çöküşe doğru gittiğine işaret eden yetkili, Mısır, Katar ve ABD'nin İsrail’in talepleri karşısında “hayal kırıklığına uğradığını” da vurguladı.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa