Yargıtay’ın kararı kafaları da ortalığı da karıştırdı

Yargıtay’ın, “kadının, evlilik öncesi ilişkiden çocuk doğurmasının boşanma nedeni olmayacağı” yönündeki kararı kafaları karıştırdı.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
31 Ağustos 2024 12:47
GÜNCELLEME
31 Ağustos 2024 12:50
Yargıtay’ın kararı kafaları da ortalığı da karıştırdı
MP
Mevlüt Peker Editör

Vatandaşları, hakları konusunda bilgilendirmek için X'te hesap oluşturan bir avukatın attığı Yargıtay kararı ortalığı karıştırdı. Hesapta Yargıtay kararının sadece belirli bölümünün verilmesi, gazeteci Erem Şentürk'ü de hataya düşürdü.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin "Kadının evlilik öncesi cinsel birliktelik yaşamış olması, başka bir erkekten hamile kalması ve evlendikten sonra doğum yapması, boşanmada kusur oluşturmaz" kararına X’teki @EremSenturk hesabından tepki gösteren Erem Şentürk, Yargıtay’ın bu kararla neye yol açtığını madde madde sıraladı.

Erem Şentürk, Yargıtay’ın bu kararla “soy bağının bozulmasına ortam sağladığını, “zinakarlara nafaka sağlayıp zinayı teşvik ettiğini”, “toplumda zinadan doğan çocuk sayısının artmasına neden olup sosyal çürüme ortamı oluşturulduğunu”, “aile bağlarını bozarak babalık şerefine zarar verdiğini”, “zina eden erkeklerin evlat sorumluluğu almayarak hedonist yaşam biçimlerini desteklediğini”, “bu ihanet altında ezilen erkeklere ‘babalık, aile ve erkeklik şerefiniz devletin umurunda değil, başkasından olma çocuklara bakmak, başkalarıyla zina eden kadınlara iaşe sağlamak ve toplum içinde bu lekeyle yaşamak zorundasınız’ demiş olduğunu ifade etti.

Avukatlar durumu izah etmeye çalıştı

Söz konusu kararın yoğun olarak tartışılmasının ise iki sebebi bulunuyor. Birincisi, Yargıtay kararını paylaşan hesabın kararı bütün olarak vermemesi; ikincisi ise gazeteci Erem Şentürk’ün kararın ayrıntılarına bakmadan tepki göstermesi. Tartışmaları sonlandırma görevi ise avukatlara düştü. Sosyal medyada avukatlar, Yargıtay’ın kararının doğru olduğunu, “boşanma sebebi” sayılmasının erkeği sıkıntıya sokacağını, “iptal sebebi” sayılmasının ise erkeği hiçbir zorluk yaşamadan hemen kurtaracağını belirttiler.

İşte avukatların söz konusu Yargıtay kararına getirdikleri yorumlar:

dursun küçük

@avdursunkucuk

Okuma/yazma bilenler için söylüyorum. Bu karar çok doğru bir karar. Yargıtay diyor ki bu boşanma sebebi değil evliliğin iptali sebebi. Çoğun içinde az da vardır deyip boşanma sebebi de sayabilirsin. Ama evliliğin iptali olursa diğer taraf mirasçı olamaz, nafaka alamaz, çocuğun da babası olmaz. Ama boşanma dersen dava bitmeden biri ölürse diğer taraf mirasçı olur, nafaka alır, çocuğun da babası olur. Yargıda birçok sorun var. Eleştirilecek milyon sebep var bu onlardan değil.

Adile GÜRBÜZ

@adilegurbuz

Kararı bir açın okuyun, Yargıtay demiş ki "boşanma evlilikte kusur varsa olur evlenirken kadın hamileyken ve sen bunu bilmiyorsan ve bilseydin evlenmeyecektiysen boşanma değil evliliğin iptalini isteyebilirsin" yani kandırılan kişiyi korumuş Yargıtay. Ne aile yıkılması vs?

İ. Emre TELCİ

@ismail_emre

Kararın tamamı evliliğin iptalini karar altına alıyor. Yani “boşanmada doğacak çocuk mirasçı olur; sen evliliği iptal edebilirsin, böylece evlilik hiçbir sonuç doğurmaz” diyor. Lütfen algı kasmaya çalışan bu salak hesaplara itibar etmeyin..

Fikri Osman Akıncı

@ofakinci

Burada bir saçmalık var. Doğru olamaz. Akla aykırı. Hukuk hayatın olağan akışına aykırı karar vermez. Sizin yaptığınız bilgilendirmeler doğru ancak kanımca aşağıdaki Yargıtay kararı diye paylaşılan bilgi çok kısa özet , sosyal medyada ilgi çeksin diye böyle yayınlanmıştır. Olayın özü esası farklıdır. Başkasından hamile kalmış şekilde evleneceksin, eşin ( kocanın) haberi olmayacak, evli iken doğum yapacaksın ve bu olay boşanmada haklı sebep sayılmayacak. Böyle bir saçmalık olamaz. Olayı özü başka bir şey olmalı.

Parasız Pala

@Andrei2250

Erem bey, bu konuda bir uzmandan destek alın. Belirtilen hususlar evlilik birliği içerisinde olmadığı için kusur sayılmaz, ancak evliliğin iptali sebebidir.

Av. Bayram Yüksekkaya

@BYkskky

Kararın esas can alıcı noktası: “Davalı kadının evlilik öncesi cinsel ilişki yaşamış olması (başka bir erkekten hamile kalması ve evlilik birliği içinde doğum yapması) boşanma davasında davalı kadın için kusur oluşturmaz, ancak koşulları var ise evliliğin nispi butlan ile iptali davasına konu olabilir (TMK m. 149). Evlilik birliği kurulmadan önceki nedenlere dayanılarak boşanma davası açılamaz.”

Zafer Çoktan/Av

@zafercoktan

Kararı okumadım ama muhtemelen Yargıtay , evlilik öncesi bunları bilerek evlenişmiş ise kadına kusur atfedilemez demiştir( ki böyleyse  doğru bir karar ) ..  Butlan kararı verildi gibi yorumlar yapılmış …. bence bu durum butlan sebebi olamaz …. Evlilik öncesi hamileliğin eşten gizlenmesi Haklı nedenle boşanma sebebidir…  diye düşünüyorum …

Av.Ramazan Sabaz

@AvRamazanSabaz

Karar hukuka uygun.Zira kanun uyarınca bu durum evlilik öncesi yaşandığı için boşanma davası değil evliliğin iptali davası açılmalıydı.Karar kesilerek paylaşıldığı için yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermiş.Yargıtay evlilik birliği içerisinde olan aldatmayı kusur sayıyor.

Cengiz Soylu

@cengizs57966290

Kararı bile okumadan kasıtlı olarak bir kısmı gösterilen kararı alıntılayıp ahkam kesiyorsunuz. Kararın içeriğinde "ancak koşulları var ise evliliğin nispi butlan ile iptali davasına konu olabilir" diyor. Bilerek bahane edemezsin. Bilmiyorsan evliliği iptal edebilirsin.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa