Manisa'daki ruhsatsız havuzda 2. çocuk ölümü; sorumlu müdür tutuklandı

Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde 3 yıl önce 8 yaşındaki bir çocuğun hayatını kaybettiği havuzda, bu kez 5 yaşındaki Halil Umut Kocakaya yaşamını yitirdi.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
31 Ağustos 2024 17:25
GÜNCELLEME
31 Ağustos 2024 17:59
Manisa'daki ruhsatsız havuzda 2. çocuk ölümü; sorumlu müdür tutuklandı
EK
Ersin Küçükbarak Editör

Olay, 16 Ağustos'ta, Şehzadeler ilçesi Karaağaçlı Mahallesi’nde meydana geldi. 

Nurgül Kocakaya, çocukları Halil Umut Kocakaya ve Onur Kocakaya'yı havuza götürdü. 

Saat 14.00 civarında hesap ödemek için kasaya yönelen anne, döndüğünde oğlunu yetişkin havuzunda bulamadı. 

Halil Umut, bu sırada havuzun içinde bulunan köprünün altında gözden kaybolmuştu. 

Yüzeyde 2 dakika boyunca yaşam mücadelesi veren çocuğun cansız bedeni, kısa süre sonra suyun üstüne çıktı.

İhmal zinciri

Halil Umut’un hareketsiz bedeni akıntıyla çocuk havuzuna sürüklendi. Bu esnada, ağabeyi Onur, olup bitenden habersiz şekilde Halil’le oynamaya çalıştı. Yaklaşık 3 dakika boyunca suyun üzerinde hareketsiz kalan Halil, ne havuzda yüzen diğer kişiler ne de görevli personel tarafından fark edildi. Sonunda, bir ziyaretçinin durumu fark etmesiyle cankurtaran harekete geçti ve çocuğun cansız bedenini sudan çıkardı. Ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen Manisa Şehir Hastanesi'ne götürülen küçük Halil kurtarılamadı.

Sorumlu müdür tutuklandı

Olay sonrası gözaltına alınan işletme müdürü Selçuk Kuş ve işletme sahibi S.Ö., ilk etapta adli kontrol şartıyla serbest bırakıldılar. Ancak savcılığın itirazı üzerine 23 Ağustos'ta tekrar gözaltına alınan Selçuk Kuş tutuklandı. S.Ö. ise hala aranıyor. Olayın yaşandığı ruhsatsız havuz ise mühürlenerek kapatıldı.

Aynı havuzda 2. ölüm vakası

Aynı havuzda, 7 Temmuz 2021’de de 8 yaşındaki Yusuf Asaf Tiktaş’ın boğularak hayatını kaybettiği ortaya çıktı. O dönemde havuzun mühürlenmediği ve adli sürecin hala istinaf mahkemesinde devam ettiği öğrenildi. Ailenin avukatı Haşim Çelik, olayla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu işletmede daha önce de bir çocuğun hayatını kaybettiğini ve havuzun ruhsatsız olarak çalıştırıldığını tespit ettik. Eğer o dönemde gerekli önlemler alınmış olsaydı, bugün Halil'in hayatı kurtarılabilirdi" dedi.

İhmaller silsilesi

Avukat Haşim Çelik, yaşanan olayın pek çok ihmalin sonucu olduğunu belirtti. Çelik, "Bu ticari amaçlı açık yüzme havuzunun ruhsatsız olarak faaliyet gösterdiği, cankurtaranın gerekli sertifikalara sahip olmadığı ve sigortasız çalıştığı, iş yerinde ilkyardım sertifikalı personelin bulunmadığı gibi pek çok eksiklik tespit edilmiştir. Ayrıca, yetişkin havuzunda çocuklar için gerekli önlemlerin alınmadığı, can kurtarmaya yönelik ekipmanların eksik olduğu ve ilk yardım malzemelerinin yetersiz olduğu da belirlenmiştir. Tüm bu ihmaller sonucunda Halil'e zamanında müdahale yapılamamış ve hayatını kaybetmiştir" diye konuştu.

Belediye de sorumlu tutuluyor

Avukat Çelik, belediyenin de olayda ağır hizmet kusuru bulunduğunu belirtti. Çelik, "2021 yılında yaşanan benzer bir olayda da bu havuz ruhsatsız çalışıyordu ve eğer o dönemde belediye gerekli önlemleri almış olsaydı, bu trajedi yaşanmayacaktı. İdari hizmetlerin eksiksiz yapılması durumunda işletme kapatılacak ve bu kazalar önlenebilecekti" dedi. 

Çelik, olayda sanıkların taksirle değil, olası kastla cezalandırılmasını talep ettiklerini belirterek, "Bu cezalar, benzer mağduriyetlerin önlenmesi için caydırıcı olmalıdır" dedi.



Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa