Bakan Uraloğlu, Bolu Dağı Tüneli'nin ulaşıma açılacağı tarihi verdi

Bakan Uraloğlu, Bolu Dağı Tüneli Ankara-İstanbul yönünde hizmet veren portalın Kaynaşlı yönünde uzatılması çalışmalarını yerinde inceledi.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
31 Ağustos 2024 17:52
GÜNCELLEME
31 Ağustos 2024 18:13
Bakan Uraloğlu, Bolu Dağı Tüneli'nin ulaşıma açılacağı tarihi verdi
EK
Ersin Küçükbarak Editör

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bolu Dağı Tüneli'nde devam eden çalışmaları yerinde inceledi ve bu çalışmaların bölge için taşıdığı öneme vurgu yaparak kapsamlı açıklamalarda bulundu. 

Bakan Uraloğlu, özellikle Ankara-İstanbul arasında kritik bir noktada bulunan Bolu Dağı Tüneli'nin hem geçmişte yaşanan heyelan olayları hem de gelecekte olası risklere karşı güvenliğini artırmayı hedefleyen çalışmalara dair ayrıntılı bilgi verdi.

Bolu Dağı Tüneli heyelan riskine karşı uzatılıyor

Uraloğlu, Bolu Dağı Tüneli'nde 2022 yılında meydana gelen heyelan sonrası, hem İstanbul-Ankara hem de Ankara-İstanbul yönündeki tünel tüplerinin Kaynaşlı yönünde uzatılmasına karar verdiklerini belirtti. 

Bu kapsamda, geçtiğimiz yıl İstanbul-Ankara yönünde hizmet veren tünel tüpünün 90 metre uzatılarak hizmete açıldığını ve bu sayede bu hattaki ulaşımın güvence altına alındığını hatırlattı.

Bakan Uraloğlu, bu yılın 31 Temmuz'unda ise Ankara-İstanbul yönünde hizmet veren tünel portalının uzatılması çalışmalarına başladıklarını ve bu çalışmaların yaklaşık 50 gün sürmesinin planlandığını açıkladı. 

Çalışmaların 19 Eylül itibarıyla tamamlanmasının hedeflendiğini belirten Uraloğlu, şu ana kadar yapılan işlerin planlanan takvime uygun bir şekilde ilerlediğini ifade etti.

Çalışmalar güvenliği artırmayı amaçlıyor 

Bakan Uraloğlu, tünel portalının betonarme temel imalatlarının tamamlandığını ve çelik yapı imalatında 32 metre ilerleme kaydedildiğini bildirdi. 

Toplamda 256 metre uzunluğundaki forekazık imalatlarının da bitirildiğini söyleyen Uraloğlu, bu çalışmaların tünel güvenliğini en üst düzeye çıkarmak amacıyla titizlikle yürütüldüğünü vurguladı.

Uraloğlu, ayrıca dört adet viyadük genleşme derzinden üçünün kaynak işlerinin tamamlandığını ve betonlarının döküldüğünü, son derzde ise kaynak çalışmalarının devam ettiğini belirtti. 

Bu derzlerin hem yapı güvenliği hem de trafik güvenliği açısından kritik öneme sahip olduğunu ifade eden Uraloğlu, "Geçmişte yaşadığımız şerit daraltma ve onarım çalışmaları, bu kapsamlı yenileme ile ortadan kalkacak" dedi.

Ayrıca, orta refüjde bulunan 3 bin 500 metrelik beton oto korkulukların yaklaşık 3 bin metresinin ve toplam 19 bin 400 metrekarelik viyadükler arası koruma ağının tamamının bitirildiğini belirten Uraloğlu, bu çalışmalarla Bolu Dağı Tüneli’nin İstanbul yönünde hizmet veren tüpünün 67 metre uzatılacağını kaydetti. 

Bu uzatma sayesinde, bölgede yaşanabilecek olası heyelanların ulaşımı olumsuz etkilemesinin önüne geçileceğini vurguladı.

Trafik akışına dikkat: Alternatif güzergâhları kullanmak gerekiyor

Bakan Uraloğlu, Bolu Dağı Tüneli'ndeki bu çalışmalar nedeniyle Anadolu Otoyolu'nun Abant ve Kaynaşlı Kavşağı arasındaki 23 kilometrelik kesiminde İstanbul yönündeki trafiğin geçici olarak D-100 Devlet Yolu'na yönlendirildiğini açıkladı. 

D-100 Karayolu’nun Bolu Dağı kesiminde trafiğin yoğun seyrettiğini belirten Uraloğlu, Abant Kavşağı, Elmalık, Bolu Dağı Polisevi, Bakacak, Karanlıkdere, Kaynaşlı gibi noktalarda araç yoğunluğunun oluştuğunu kaydetti. 

Ancak bu durumun geçici olduğunu ve çalışmalar tamamlandığında bu tür sıkıntıların sona ereceğini belirtti.

Bakan Uraloğlu, 18 ve 25 Ağustos tarihlerinde ağır taşıtların D-100 Devlet Yolu’nu ve Anadolu Otoyolu’nu kullanmalarını sınırlandırdıklarını ve bu uygulamanın 1 Eylül'de de devam edeceğini duyurdu. 

Alternatif yollar neler?

Ağır taşıt trafiğinin Ankara-İstanbul istikametinde geçici olarak D-100 Devlet Yolu'ndan başka güzergâhlara yönlendirileceğini belirten Uraloğlu, bu süreçte sürücülerin alternatif güzergâhları değerlendirmelerini önerdi.

Uraloğlu, ağır taşıt trafiğini Ankara Beypazarı-Nallıhan-Mudurnu-Akyazı güzergâhı üzerinden sağladıklarını ve diğer sürücülerin de bu güzergahı alternatif olarak kullanabileceklerini belirtti.

 Ayrıca, Ankara-İstanbul yönünde Anadolu Otoyolu ve Ankara-Bolu Devlet Yolu'nu tercih eden sürücülerin de Bolu-Mudurnu-Akyazı aksını değerlendirebileceğini ifade etti.

Bakan Uraloğlu, sürücülerden, çalışmaların devam edeceği 19 günlük süre boyunca seyahat planlarını bu durumları göz önünde bulundurarak yapmalarını ve özellikle trafik işaretlerine dikkatle uymalarını istedi. 

Çalışmaların tamamlanmasının ardından Bolu Dağı Tüneli’nde bu tür nedenlerle trafik kesintisinin bir daha yaşanmayacağını belirtti.

Başarılı çalışmalar İçin karayolu çalışanlarına teşekkür

Son olarak Bakan Uraloğlu, Anadolu Otoyolu Bolu Dağı Tüneli’ndeki başarılı çalışmalarından dolayı tüm karayolu çalışma arkadaşlarına, Bolu Valiliği’ne ve emniyet teşkilatına teşekkürlerini iletti.

 Uraloğlu, bu çalışmaların bölge için hayati önemde olduğunu ve tamamlandığında bölgenin ulaşım güvenliğinin çok daha yüksek bir seviyeye çıkarılacağını sözlerine ekledi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa