Kırklarelili balıkçılar bu gece "vira bismillah" diyecek

Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesinde balıkçılar, yeni av sezonuna tüm hazırlıklarını tamamladı. Bu gece "Vira bismillah" denecek.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
31 Ağustos 2024 17:57
GÜNCELLEME
31 Ağustos 2024 18:15
Kırklarelili balıkçılar bu gece ''vira bismillah'' diyecek
Kübra Şenal Editör

Her yıl nisan ayında başlayan av yasağının kalmasına saatler kaldı. Balıkçıların dört gözle beklediği anda ağlar denize bırakılmaya başlayacak.

Çapari ile bereketli av dönemi başlıyor

Bölgedeki küçük balıkçı tekneleri, çapari yöntemiyle avladıkları palamutlarla limana dönmeye devam ediyor. Bu sezonun umut vadeden bir dönem olacağına inanan balıkçılar, denizin bereketli olmasını bekliyor.

Balıkçıların umudu 'palamut'

Balıkçı Ömer Şanlı, yaptığı açıklamada bu yıl denizin bereketli geçeceğine inandığını ifade etti. Çapari ile başarılı bir avcılık gerçekleştirdiklerini belirten Şanlı, hava şartlarına rağmen av yapmayı sürdürdüklerini söyledi. Öte yandan Şanlı, "Bugün kısmetimize ufak palamutlar takıldı. Palamutlar henüz yağlanma sürecinde. Bu yılın bereketli bir sezon olacağını düşünüyoruz. Bu gece yarısı ağlarımızı denize bırakacağız" dedi.

"Hazırlıklar tamam, geri sayım başladı"

Bir diğer balıkçı, Günay Arapoğlulları da tüm hazırlıkların tamamlandığını ve denize açılmak için sabırsızlandıklarını belirtti. Arapoğlulları, sezonun bereketli geçmesi temennisiyle avlanma saatini beklediklerini kaydetti.

Denizde av yasağı neden olur?

Denizlerde uygulanan av yasağı, deniz ekosistemlerini koruma ve sürdürülebilir balıkçılığı teşvik etme amacıyla hayata geçirilen önemli bir yönetim aracı olarak öne çıkıyor. Bu yasak, belirli dönemlerde ve bölgelerde balık avının tamamen durdurulmasını veya bazı türlerin avlanmasının kısıtlanmasını içeriyor.

Balık popülasyonlarının korunması hedefleniyor

Av yasağıyla beraber, balık popülasyonlarının üreme ve yenilenme süreçlerini destekleyerek deniz kaynaklarının aşırı sömürülmesinin engellenmesi amaçlanıyor. Böylece, denizlerdeki biyolojik çeşitlilik korunurken, balıkçılık sektörünün uzun vadede sürdürülebilirliği de sağlanmış oluyor. Ekosistemlerin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için bu tür önlemler alınıyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa