Ermenistan Başbakanı Paşinyan: Azerbaycan ile barışa hazırız

Azerbaycan-Ermenistan müzakerelerinde önemli bir adım atıldı. Paşinyan, Azerbaycan'a 13 madde ile barış anlaşması imzalamayı teklif ettiklerini belirtti.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
31 Ağustos 2024 20:28
GÜNCELLEME
31 Ağustos 2024 21:23
Ermenistan Başbakanı Paşinyan: Azerbaycan ile barışa hazırız
Kübra Şenal Editör

Paşinyan, iki ülke arasında üzerinde mutabık kalınan 13 madde ile barış anlaşması üzerine açıklamada bulundu. Yerevan'da düzenlediği basın toplantısında konuşan Paşinyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e sınırda ikili görüşme yapmayı önerdiğini ve barışa hazır olduklarını söylediğini duyurdu.

13 madde üzerinde barışa hazırız

Arabuluculuk tekliflerine ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in barış sürecine katkıda bulunma isteğine değinen Paşinyan, şu aşamada Ermenistan-Azerbaycan arasında ikili görüşmeleri tercih ettiklerini, ancak üçlü görüşmeleri de dışlamadıklarını ifade etti. Paşinyan, Ermenistan'ın 30 Ağustos'ta Azerbaycan'a, üzerinde anlaşmaya varılan 13 maddeyle barış anlaşmasını imzalamayı ve kalan 4 maddeyi sonraki görüşmelere bırakmayı teklif ettiğini söyledi.

Ermenistan-Rusya ilişkileri

Basın toplantısında Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) üyeliği konusunda da açıklamalarda bulunan Paşinyan, Ermenistan'ın üyeliğini her düzeyde dondurduklarını, ancak KGAÖ'den çıkış için belirlenmiş bir tarih olmadığını belirtti. Ermenistan'daki Rus askeri üssü hakkında da konuşan Paşinyan, bu konuda şu an için bir sorun olmadığını söyledi. Ayrıca, Ermenistan-Azerbaycan sınırında Rus varlığına artık ihtiyaç duymadıklarını dile getirdi.

Nahçıvan ile Azerbaycan arasındaki bölgesel konular

Paşinyan, Ermenistan'ın Nahçıvan ile Azerbaycan arasında bağlantı sağlamaya hazır olduğunu ancak toprak bütünlüğü ve egemenlik konularının tartışılmasını istemediklerini vurguladı. Bununla birlikte, bölgesel bağlantıların açılmamasının Rusya'daki bazı ortakların anlaşmanın mantığına aykırı açıklamalarından kaynaklandığını öne sürdü. Paşinyan, Ermenistan hükümetinin Kasım ayında Azerbaycan'da düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'na (COP29) katılıp katılmayacağına ise henüz karar vermediğini belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa