ABD'de 26 valinin DSÖ ayaklanması! "Yeni pandemi planına hayır"

Koronavirüs pandemisinden sonra DSÖ, yeni pandemi anlaşmasıyla gündeme geldi. ABD'deki cumhuriyetçi 26 vali ise "Hain plana hayır" dedi.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
31 Ağustos 2024 23:48
GÜNCELLEME
01 Eylül 2024 00:17
ABD'de 26 valinin DSÖ ayaklanması! ''Yeni pandemi planına hayır''
Kübra Şenal Editör

Birleşmiş Milletler’in (BM) sağlık kuruluşu Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO), 2020'de dünyaya etkisi altına alan ve kısıtlamalara zorunlu bırakan koronavirüsten sonra yeni bir pandemi anlaşmasına gitmeyi amaçlıyor.

Şubat ayında başlayan görüşmelerde DSÖ'nün 194 üyesini, olası salgınlara hazırlanmak için yeni bir anlaşma üzerinde müzakere halinde olduğu belirtilmişti.

WHO Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, söz konusu pandemi anlaşmasının merak edilen içeriğinde 'aşı' ve 'aşılama'ya dikkati çekmişti.

2025'in Mayıs ayına ertelendi

Haziran ayında yapılması planlanan yeni pandemi anlaşması 2025 yılına ertelendiği açıklanmıştı.

Kasım 2020'deki Paris Barış Forumu sırasında pandemi anlaşması önerisini başlatanlar arasında bulunan Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, "Bir yandan hayal kırıklığına uğradım çünkü bir karar alınmasını tercih ederdim. (...) Masanın etrafındaki bazılarının siyasi irade ve cesaret eksikliği vardı ve bu üzüntü verici." açıklamasında bulunmuştu.

ABD'de 26 vekil 'hain plan'a karşı

Afrika merkezli Maymun Çiçeği virüsünün patlak vermesinin ardından DSÖ'nün yeni pandemi planı ABD'li vekiller tarafından tepki gördü.

ABD'li vekiller DSÖ'nün hain planını tanımıyor

Cumhuriyetçi 26 vekilin ortak basın açıklaması düzenleyerek konuya ilişkin kararlarını bildirdi. Yapılan değerlendirmede “Dünya Sağlık Örgütü, yeni ‘Pandemi Anlaşması’ ile sağlık politikası üzerinde tek dünya kontrolü sağlamaya çalışıyor. Biz bu anlaşmayı tanımıyoruz.” denildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa