Rus bakandan Türkiye ve Suriye ile ilgili büyük iddia

Türkiye-Suriye arasında normalleşme süreci ilerlerken, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Türkiye, Suriye'den askerlerini çekmek için görüşmelere hazır" dedi.

EK
Esra Koçak Editör
YAYINLAMA
01 Eylül 2024 18:03
GÜNCELLEME
01 Eylül 2024 18:27
Rus bakandan Türkiye ve Suriye ile ilgili büyük iddia
EK
Esra Koçak Editör

Türkiye-Suriye ilişkilerinde normalleşme adımları yavaş ilerlerken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan dikkat çeken açıklamalar geldi. Lavrov, Türkiye'nin, Suriye'den askerlerini çekmeyi görüşmeye hazır olduğunu ancak bu konuda henüz belirli koşullar üzerinde anlaşmaya varılmadığını belirtti. Lavrov, bu sürecin Türk askerlerinin Suriye'den çekilmesi, mültecilerin geri dönüşü ve terör tehdidinin ortadan kaldırılması gibi kritik konularla bağlantılı olduğunu ifade etti.

Lavrov, Rusya, Türkiye, Suriye ve İran'ın yakın gelecekte Ankara ile Şam arasındaki ilişkilerin normalleşmesini görüşmek üzere bir toplantı daha yapmayı planladıklarını söyledi. Bu dört ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen önceki toplantılarda, Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi için gerekli koşulların tartışıldığını hatırlatan Lavrov, yeni bir toplantının hazırlıklarının yapıldığını ve bu toplantının yakın gelecekte gerçekleşeceğine inandığını dile getirdi.

"Bakanlar seviyesinde bir görüşme olacak"

Suriye’nin eski Ankara Büyükelçisi Dr. Nidal Kabalan ise Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme sürecinde "olumlu işaretler" olduğunu belirtti. Kabalan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, Türk ordusunun Suriye'den çekilmesinin normalleşme için ön şart olmadığını söylemesinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarına karşılık olarak değerlendirilebileceğini ifade etti. Kabalan, karşılıklı adımlar atılması durumunda dışişleri bakanları seviyesinde bir görüşme beklediğini de ekledi.

Bu gelişmeler, Türkiye-Suriye ilişkilerinde olası bir normalleşmenin sinyallerini verirken, taraflar arasında çözülmesi gereken önemli meselelerin hala masada olduğunu gösteriyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa