İsrail'e esir takası anlaşması çağrısı sürüyor

İsrail Sefarad Hahambaşı Yitzhak Yosef, binlerce Filistinlinin salıverilmesi karşılığında olsa dahi esir takası anlaşmasının yapılması çağrısı yaptı.

EM
Erhan Meyveci Editör
YAYINLAMA
02 Eylül 2024 06:39
GÜNCELLEME
02 Eylül 2024 06:39
İsrail'e esir takası anlaşması çağrısı sürüyor
EM
Erhan Meyveci Editör

Yedioth Ahronot gazetesinin haberine göre, Sefarad Hahambaşı Yosef, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde ölü bulunan İsrailli esirlerden birinin cenaze törenine katıldı.

Cenaze töreni sonrasında basına açıklama yapan Yosef, "Kaçırılanların kurtarılması için gerekirse yüzlerce veya binlerce kişinin serbest bırakılması da dahil her türlü adımın atılması gerektiğini" belirtti. Ayrıca Yosef, Gazze'de tutulan tüm esirlerin geri getirilmesi için ellerindeki tüm imkanlarla çaba göstermeleri gerektiğinin altını çizdi.

İsrail ordusu, önceki gün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nin güneyinde, Refah kentindeki bir tünelde 6 İsrailli esirin cesedine ulaşıldığını duyurmuştu.

Gazze'de tutulan İsrailli esirlerin ailelerinin oluşturduğu bir platform, son dönemde yaptığı açıklamada, "Gazze-Mısır sınırındaki Philadelphi Koridoru'nda kontrolü sürdürme ısrarıyla esir takası anlaşmalarını engelleyen" Başbakan Binyamin Netanyahu'yu, 6 İsrailli esirin ölümünden sorumlu tutmuştu.

Bölgedeki insani kriz geri dönülemez şekilde ilerliyor

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurmak amacıyla taraflar arasında uzun süredir müzakereler devam ediyor. Ancak İsrail'in anlaşma taslağına eklediği maddeler ve özellikle Mısır-Gazze sınırındaki Philadelphi Koridoru'nda kontrolü elinde tutma isteği, bu görüşmeleri zorlaştırıyor.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında geçen 10 ayı aşkın sürede, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 40 binden fazla kişi hayatını kaybederken, bölgedeki insani kriz giderek derinleşiyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa