İsrail'de Netanyahu hükümetine karşı olaylar artmaya devam ediyor

İsrail'de yaşanan olaylarda, Gazze'de ateşkes anlaşması imzalamayan Netanyahu hükümetine yönelik protestolar sürüyor...

EM
Erhan Meyveci Editör
YAYINLAMA
02 Eylül 2024 08:29
GÜNCELLEME
02 Eylül 2024 08:29
İsrail'de Netanyahu hükümetine karşı olaylar artmaya devam ediyor
EM
Erhan Meyveci Editör

İsrail'de yüz binlerce kişi, Gazze'deki ateşkes ve esir takası anlaşmasını imzalamak istemeyen Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetine karşı protesto gösterileri düzenledi. Olaylar, Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerden altısının cesedine ulaşıldığının açıklanmasının ardından başladı.

Protestoların merkezi, başkent Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı'nın bulunduğu Menachem Begin ve Kaplan caddeleri oldu. Gösteriyi organize eden gruplar, Tel Aviv'deki protestolara yaklaşık 300 bin kişinin katıldığını ve ülke genelindeki gösteri katılımının 500 bini aştığını bildirdi. Protestocular, Netanyahu ve hükümet üyelerine karşı pankartlar ve dövizler taşıdı. Ayrıca, "Hepsi hemen eve", "Yardım" yazılı dövizler ile sloganlar attılar.

Yollar ve Kavşaklarda Arbede

Göstericiler, Tel Aviv’de kentin ana arterlerinden Ayalon Otoyolu'nu çift yönlü olarak trafiğe kapattı. Polis, atlı birlikler ve ses bombaları ile müdahale etti. Göstericiler ve polis arasında birçok noktada arbede yaşandı. Tel Aviv’de 15 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Ülke Genelinde Protestolar

Tel Aviv, Hayfa ve Batı Kudüs gibi şehirlerde de büyük protestolar düzenlendi. Hayfa'da binlerce kişi kentin merkezindeki kavşağı trafiğe kapattı ve ateş yaktı. Diğer şehirlerde de yollar ve kavşaklarda trafik engellendi.

Hükümetin Tepkisi ve Sendika Grevi

İsrail'in en büyük işçi sendikası Hisdatrut, hükümetin esir takası ve ateşkes anlaşması konusundaki isteksizliğini eleştirerek, 2 Eylül Pazartesi günü ülke çapında genel greve gideceğini duyurdu. Grev kapsamında, Tel Aviv'in Ben-Gurion Havalimanı'nda yerel saatle 08.00'den itibaren uçuşların durdurulacağı bildirildi.

Netanyahu'nun Açıklamaları

Başbakan Netanyahu, hükümetin kalan esirlerin serbest bırakılması için anlaşmaya varmakta kararlı olduğunu iddia ederken, anlaşma olmamasındaki suçu Hamas'a atıyor. İsrail’in Gazze Şeridi'nde süren saldırıları ve müzakerelerdeki zorluklar, bölgedeki insanlık krizini derinleştiriyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa