Şimşek'ten büyümeye ilişkin açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ikinci çeyrekte büyüme rakamlarını değerlendirdi. Bakan Şimşek, Orta Vadeli Program'a dikkat çekti.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
02 Eylül 2024 10:42
GÜNCELLEME
02 Eylül 2024 12:28
Şimşek'ten büyümeye ilişkin açıklama
O
Onur Çetinkaya Editör

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin 2024 yılının ikinci çeyreğinde gösterdiği performansa ve gelecek beklentilerine dair önemli değerlendirmelerde bulundu. 

Milli gelir 1.2 trilyon doları aştı 

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 2,5 büyüdü, böylece yılın ilk yarısındaki yıllık büyüme oranı yüzde 3,8 oldu. Yıllıklandırılmış milli gelir ise ikinci çeyrek itibarıyla 1,2 trilyon doları aştı.

Bakan Şimşek, sanayi sektörünün ekonominin yüzde 23'ünü oluşturduğunu, ancak takvim ve köprü günlerinin etkisiyle bu sektörde daralma yaşandığını belirtti. Buna rağmen, sanayi dışında kalan tüm sektörlerde büyümenin devam ettiğini vurguladı. 

Hazine ve Maliye Bakanı, ekonomide dengelenmenin sürdüğüne dikkat çekerek, iç talebin büyümeye katkısının 1,2 puana gerilediğini, ancak net dış talebin büyümeye 1,3 puan pozitif katkı sağladığını ifade etti.

İşsizlik oranının yüzde 8,8 ile yatay seyrettiği bu dönemde, istihdamın geçen yılın aynı dönemine göre 1,2 milyon kişi, bir önceki çeyreğe göre ise 205 bin kişi arttığını belirtti. Bu, istihdam piyasasında pozitif bir gelişme olarak öne çıktı.

Bakan Şimşek, öncü göstergelerin yılın üçüncü çeyreğinde de ekonomideki dengelenmenin sürdüğünü gösterdiğini ve 2024 yılı genelinde iç talebin büyümeye daha az katkı verdiği dengeli bir büyüme kompozisyonu beklediklerini söyledi. Ayrıca, öngörülebilir ve uluslararası normlara uygun politikaların ekonomiyi güçlendirdiğini, büyümede dengelenmenin başladığını, cari açığın daraldığını, risk priminin azaldığını, dış kaynak girişlerinin arttığını, rezervlerin iyileştiğini ve dezenflasyon sürecine girildiğini belirtti.

OVP'yi yakında kamuoyuyla paylaşacağız

Yakın zamanda 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'ın kamuoyuyla paylaşılacağını duyuran Şimşek, bu programın hedeflerine ulaşmak için kararlılıkla adımlar atmaya devam edeceklerini söyledi. 

Şimşek ayrıca, öncelikli hedeflerinin kalıcı fiyat istikrarını sağlamak olduğunu ve bu yolla sürdürülebilir büyümenin zeminini sağlamlaştırmayı, katma değerli üretimi, istihdamı, yatırımı ve ihracatı destekleyerek büyüme potansiyelini artırmayı ve vatandaşların refahını yükseltmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa