Rusya'nın 'Casus Balinası' Hvaldimir, Norveç'te ölü bulundu

Norveç’in Risavika Körfezi’nde Rusya’nın ‘casus balinası’ olarak bilinen Hvaldimir, ölü bulundu. Hvaldimir’in ölüm nedeninin henüz bilinmiyor.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
02 Eylül 2024 10:47
GÜNCELLEME
02 Eylül 2024 10:55
Rusya'nın 'Casus Balinası' Hvaldimir, Norveç'te ölü bulundu
DHA
Kaynak DHA

Marine Mind tarafından yapılan açıklamada, Hvaldimir'in ölümü büyük bir üzüntüyle duyuruldu. Açıklamada, "Hvaldimir'in ölüm haberini büyük bir üzüntüyle paylaşıyoruz. Bu sabah, bir yerel halktan aldığımız ihbar üzerine olay yerine ulaşan ekibimiz, Hvaldimir'in artık aramızda olmadığını gördü. Ölüm nedeninin belirlenmesi için otopsi yapılacaktır" ifadelerine yer verildi.

Hvaldimir'in sadece bir beluga balinası olmadığı, aynı zamanda insanlar ve doğal dünya arasındaki derin bağın bir sembolü olduğu vurgulandı. Marine Mind, "Geçtiğimiz beş yıl boyunca Hvaldimir, on binlerce insanın hayatına dokundu ve onları doğanın harikaları karşısında bir araya getirdi. Onun varlığı, okyanusların korunmasının önemini bize hatırlattı ve insanların vahşi yaşamla kurduğu nadir bir bağın sembolü oldu" dedi.

'Casus Balina' efsanesi

Hvaldimir, 2019 yılında Norveç açıklarında, bir mekanizmaya bağlanmış kamerayla yüzerken görülmüş ve bu durum onun bir ‘Rus casus balinası’ olabileceği iddialarına yol açmıştı. Balinanın üzerinde bulunan ekipmanlar, Rusya’ya ait olabileceği şüphesini doğurmuştu. Norveççe’de ‘hval’ kelimesi balina anlamına gelirken, balinaya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ismiyle bağlantılı olarak ‘Hvaldimir’ adı verilmişti.

Hvaldimir’in keşfi, Batı medyası ve sosyal medyada büyük yankı uyandırmıştı. O tarihten itibaren Hvaldimir, hem bir sembol hem de deniz yaşamının korunmasına yönelik farkındalık oluşturma çabalarının bir simgesi haline geldi.

Hvaldimir'in ölümü, deniz koruma ve vahşi yaşamla kurulan bağlar açısından önemli bir kayıp olarak değerlendiriliyor. Onun anısı, okyanusların ve içindeki yaşamın korunmasına yönelik çalışmalarda yaşamaya devam edecek.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa